Други позоришни фестивал балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“, који се ове године одржава у ванредном термину од 07. до 14. септембра 2021. године у Народном позоришту Ниш, вечерас ће бити завршен свечаном доделом награда и извођењем представе која ће бити одиграна у част награђених ,,Живот се са мном много поиграо” у режији Дина Мустафића, инспирисана истоименим романом Давида Гросмана,. Ова представа је копродукција удружења грађана “Нови тврђава театар” и Новосадског позоришта – Újvidéki Színház, а производ асоцијације регионалних фестивала, баш као што је и представа ,,Чудо Светог Георгија” производ  позоришне асоцијације ,,7 плус”, а копродукција 3 позоришта – Драмско-луткарског театра ,,Иван Радоев” из Плевена, Театра ,,Јоан Славичи” из Арада и Народног позоришта Ниш, која је свечано отворила овогодишњи Фестивал премијерним извођењем. Све то овом фестивалу даје својеврсни куриозитет – да две представе, настале на овакав начин отворе и затворе 2. по реду ,,Театар на раскршћу”. Након горе поменуте премијере, публика је имала прилику да погледа и  6 представа у оквиру такмичарског дела програма:

ЗА САДА ЈЕ СВЕ ОК  Крушевачког позоришта, по тексту Наташе Рајковић „Прозор”, а у адаптацији и режији  Снежане Тришић, 08. септембра.

ДАН КАДА ЈА НИЈЕ ВИШЕ БИЛО ЈА Београдског драмског позоришта, по тексту Роланда Шимелпфенига, у режији Таре Манић, 09. септембра.

ЖИВОТ ЈЕ САН Театра ,,Зонг” из Софије, по тексту Педра Калдерона де ла Барке, у адаптацији и режији Дине Маркове, 10. септембра.

КОНС: НОВО ДОБА, Прешерновог гледалишча Крањ из Словеније, по тексту Сречка Косовела, у режији Жиге Дивјака , 11. септембра.

ПАЗИ НА ПРАЗНИНУ Хрватског народног казалишта у Вараждину, по тексту и у режији Романа Николића, 12. септембра.

КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН? Српског народног позоришта, по тексту Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, 13. септембра.

Одлуке о наградама доносио је стручни жири фестивала, жири округлог стола критике и новинарски жири.

Стручни жири у саставу: Миа Беговић,  глумица из Загреба и прeдсeдница жирија, Катарина Коцевска, глумица из Скопља, Богдан Костеа, глумац и редитељ из Арада, Бранислав Мићуновић, редитељ из Подгорице, и Владо Кeрошeвић, глумац и профeсор из Тузле донео је следећу одлуку:

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

Награду за епизодну улогу – за јединствено изражену енергију и снажну емоцију  у решавању  ,,такозваног малог задатка”, додељује се глумици у представи ,,Дан када је није више било ја” Београдског драмског позоришта глумици НАТАШИ МАРКОВИЋ.

Специјалну награду жири додељује као високо признање за неочекиване домете и дефинисане истраживачке тежње, представи ,,Конс: Ново доба” Прешерновог гледалишча Крањ, те цитирајући ријечи које доживљавамо тачним, а то су ријечи селектора овога фестивала Влатка Илића да је представа ,,Конс: Ново доба”,,најпоетичнија и најавангарднија представа у овогодишњој селекцији”.

Награду за сценски покрет- за сценска и глумачка решења фасцинирана снагом дејства и моћи људског и глумачког тијела, у представи ,,Живот је сан”, Театра ,,Зонг” из Софије додељује се БОЈАНУ АРСОВУ.

Награда за оригиналну сценску музику – која на посебан начин обиљежава поетичност представе ,,За сада је све ок” Крушевачког позоришта, додељује се ИРЕНИ ПОПОВИЋ.

Награда за сценографско, али и за костимографско остварење, које складно и снажно подржавају идеју, стил и жанр представе ,,Пази на празнину” Хрватског народног казалишта у Вараждину,  додељује се ЗДРАВКИ ИВАНДИЈИ КИРИГИН.

Награда за најбољу младу глумицу за уложену и испољену енергију и дубок глумачки доживљај инспирисан митом Џенис Џоплин, у представи ,,Ко је убио Џенис Џоплин”, Српског народног позоришта и ОПЕНС-а из Новог Сада, додељује се СОЊИ ИСАИЛОВИЋ.

Награда за најбољу женску улогу – за тежак задатак у тумачењу мита Џенис Џоплин неочекиваним  и несвакидашњим глумачким средствима у представи ,,Ко је убио Џенис Џоплин” Српског народног позоришта и ОПЕНС-а из Новог Сада, додељује се БОЈАНИ МИЛАНОВИЋ.

Награда за најбољу мушку улогу –  за јединствен и ексклузиван глумачки приступ у тумачењу Сигисмунда у представи ,,Живот је сан” Театра ,,Зонг” из Софије, додељује се БОЈАНУ АРСОВУ чија глумачка појава на овом фестивалу оставља дубоки траг. А у конкуренцији за награду најбољи млади глумац истакао се као неупитан кандидат.

Награда за режију – за снажну, а непретенциозну идеју, за склад свих елемената представе, за ауторску исповјед и дубоко проживљене емоције које се тичу катарзичних међуљудских комуникација, за опомињући глас редитељске поруке у представи ,,Пази на празину” Хрватског народног казалишта из Вараждина, додељује се РОМАНУ НИКОЛИЋУ.

Награда за најбољу представу – за мисионарску улогу театра у исцељењу рана изгубљених људских душа и неповратног отуђења, употпуњујући овакав тешки задатак високим стандардима театарскога заната који је довео у чврсту и јединствену спрегу све елементе који чине ову представу, додељује се Хрватском народном казалишту у Вараждину за представу ПАЗИ НА ПРАЗНИНУ.

Жири округлог стола критике у саставу: проф. др Миливојe Млађeновић, писац и тeатролог из Сомбора; проф. др Нeнад Новаковић eкспeрт за eлeктронскe мeдијe и мeнаџмeнт у култури из Бања Лукe;  Игор Бурић, позоришни критичар из Новог Сада; Дeјан Пeтковић, позоришни критичар из Ниша; Оливeра Милошeвић, новинарка и тeатролошкиња из Бeограда и Бојан Муњин, новинар и позоришни критичар из Загрeба донео је следећу одлуку:

Награда Округлог стола критике за најбољу представу већином гласова додељена је ПРЕШЕРНОВОМ ГЛЕДАЛИШЧУ КРАЊ за представу КОНС:НОВО ДОБА.

Жири новинара у саставу: Борка Трeбјeшанин – Политика, Тања Мијовић – Трeћи програм РТС-а, Миљана Николић- РТВ Бeлами, Татјана Њeжић – Блиц и  председник Лидија Гeоргијeв- РТС, дописништво Ниш донeо је следећу одлуку:

Награда новинарског жирија за најбољу представу већином гласова додељена је КРУШЕВАЧКОМ ПОЗОРИШТУ за представу ЗА САДА ЈЕ СВЕ ОК.


Scroll