U Gradskoj kući u Nišu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena selekcija festivala i predstave koje će niška publika moći da vidi.
Narodno pozorište Niš od 12. do 19. marta organizuje prvi festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ na kome će biti izvedeno osam takmičarskih predstava i komad u čast nagrađenih.
Pozorišna umetnost balkanskog kulturnog prostora na jednom mestu koja afirmiše sličnosti i razlike država i naroda čini okosnicu prvog festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ koji organizuje niško Narodno pozorište. Festival će biti otvoren 11. marta na dan niškog teatra premijernim izvođenjem komada „Putujuće pozorište Šopalović“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Od 12. do 19. marta biće izvedeno osam takmičarskih predstava i komad u čast nagrađenih. Festival je osnovan na inicijativu gradonačelnika Niša, kaže direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović.
Na festivalu će biti izvedene predstave: “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor, “We are born naked and the rest is…” scena Mess Sarajevo, “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Cetinje, “Filoktet” HNK Varaždin, “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Višnjik” teatra Ivan Radoev iz bugarskog grada Plevena, “Festen” dramskog teatra iz Skoplja, “Sumrak bogova” SNG Maribor i u čast nagrađenih predstava “Sarajevo 1914 Mali mi je ovaj grob” pozorišne trupe Ars Moriendi iz Soluna.
Predsednik Saveta festivala reditelj Nebojša Bradić istakao je da će ovaj festival promovisati pozorišne umetnike i stvaraoce sa balkanskog kulturnog prostora.
Na festivalu će publika moći da pogleda komade koji obrađuju tekstove od antičke drame do savremenih autora, a biće predstavljeni i individualni umetnički projekti.
Žiri ovogodišnjeg festivala koji će dodeliti 10 nagrada činiće Mia Begović, glumica, Bogdan Kostea, reditelj i glumac, Enver Petrovci, glumac, Katarina Kocevska, glumica i dramski pisac, Branislav Žaga Mićunović, reditelj. Na festivalu će biti dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade novinarskog žirija.
Najavljen je i bogat program pratećih manifestacija a ključni je održavanje dvodnevne tribine Teatri Balkana-Saradnja na raskršću 16. i 17. marta u New city hotelu.

 

 

 

            


Scroll