У уторак, 4. јуна са почетком у 20 сати, на сцени нишког позоришта гостује позориште из Крагујевца са представом „НЕГРИ или Љубав ко сочеловеком својим“ по тексту Јоакима Вујића, у режији Анђелке Николић.
У представи играју Никола Милојевић, Иван Видосављевић, Петар Лукић, Ненад Вуловић, Здравко Малетић, Чедомир Штајн, Исидора Рајковић и Душан Станикић.
Овај комад написан 1821. године, изводи се први пут. Можда су Јоакимовим саљудима теме колонијализма, империјализма и ропства, биле далеке и апстрактне: сам термин, негри, аутор објашњава читаоцима, као да га заправо уводи у српски језик.
„Данас је, међутим јасно да комплексни односи Истока и Запада (еуфемизам за дугу историју тлачења, лицемерје и страха) итекако утичу на живот сваког становника планете. Мада кажу да је ропство искорењена појава, још увек виђамо односе засноване на експлоатацији и репресији, или чак активно учествујемо у њима: у својој држави, на радним местима (у позориштима као и у фабрикама), најзад у породицима, основним ћелијама патријархалног друштва“… А. Николић
„Негри или љубав ко сочеловеком својим“ Јоакима Вујића осим што представља културолошку вредност, лако комуницира са гледалиштем, јер проговара о експлоатацији као појави која нас се данас једнако тиче.
Занимљиво би било знати, како се у тој поларизацији између колонијализаторске Европе и потлаченог Трећег света позиционирао
Србин Јоаким Вујић пре два века? А како ми данас?


Scroll