У петак, 23. новембра, на сцени нишког позоришта гостује једна од најгледанијих представа на сцени Битеф театра, „КРАЉИЦЕ“ Дарка Лукића, у режији Бранислава Трифуновића. Ради се о представи у продукцији Бео Арта, реализованој у сарадњи са Народним позориштем Сомбор, иначе дипломска представа студенткиња мастер студија Академије уметности из Новог Сада – ауторски пројекат Милице Јаневски, Милице Трифуновић и Тијане Марковић.

„Представа КРАЉИЦЕ, Дарка Лукића на бројним пољима и са различитим жанровским предзнацима разматра проблеме шовинизма, рата, дигнитета интеклектуалаца, пријатељства, љубави, духовности…
Овај текст асоцира и на проблеме као што су распад Југославије, рат, животна егизистенција, као и питање људског морала; шта је све човек спреман да уради како би преживео. Наша „КРАЉИЦА“ је симбол моћи. Моћ људи на свим могућим позицијама, било да је реч о председнику државе, управнику позоришта, амбасадару, директору предузећа, тајкуну, разним бизнисменима…Наша „КРАЉИЦА“ је врло несрећна, уплашена, себична, похлепна и живи са жељом да нон-стоп влада.

Толико сам велика и моћна да чак и сунце мора да ме слуша. Наредила сам да стане тачно у подне и ево стоји…Остаћу вечно млада, јер је време стало, наређујем да се на мојој спаваћој соби зазидају прозори како само ја могу да спавам.“ О представи каже аутор текста Дарко Лукић.


Scroll