Gradsko pozorište ,,Semberija” iz Bijeljine gostuje u Narodnom pozorištu Niš sa predstavom ,,Ivanovo samoubistvo” u nedelju u 20 časova. Predstava je rađena po dramskom tekstu A. P. Čehova ,,Ivanov”, a adaptaciju i režiju potpisuje David Alić.

 

Igraju:

Ivan (Ivanov) – Ivan Petrović

Miona (Ana Petrovna) – Miona Marković

Mirna (Zinaida Savišna/Borkin) – Mirna Jovanović

Mihailo (Šabeljski) – Mihailo Maksimović

Maja (Saša) – Maja Novaković

Limun (Lebedev) – Nenad Blagojević

Dušan (LJvov) – Dušan Ranković

Vanja (Babakina/Kosih) – Vanja Krtolina

 

Predstava traje 4 sata i ima 3 pauze od 15 minuta.

U predstavi se koristi stroboskop te nije preporučljivo ljudima koji boluju od epilepsije.

 

Gde početi?

Verovatno od pitanja koje i Čehov postavlja: Da li će Vam biti žao ako umrem?

I zaista, u tom pitanju se krije još jedno suštinski ljudsko pitanje današnjice – da li trenutno živimo u empatijskoj kataklizmi? Najveća zavisnost jednog ljudskog bića je od drugog ljudskog bića, ali sve više stičem osećaj da, usled ponižavajućeg medijskog materijala koji nam se plasira (a naš je izbor da li ćemo ga prihvatiti ili ne) počinjemo da uživamo u ljudskoj nesreći, a sve češće i u ljudskoj smrti. „Navukli“ smo se na smrt, a čovek nije stvoreno biće da može sam.

Gde je zapelo?

Opet se referišem na Čehova: Da li mi zaista mislimo da se razumemo?

Ne. Nikada se nismo razumeli i nikada se nećemo razumeti, ali svi stremimo ka istom – istini. No, da li je naše saznanje o nerazumevanju dovoljno da prestanemo da se slušamo i da uopšte pokušavamo da se razumemo? Istina je mnogo, svako ima svoju, ali čovek nije predodređen da spozna istinu (tada se sve završava), što ne znači da treba odustati od traganja za njom. I zato je zapelo onda kada smo dozvolili sebi da odustanemo od čoveka. Kada smo postali suvišni jedni drugima.

Gde se završava?

Sve je počelo mišlju i sve će se završiti u misli. Biti suvišan čovek znači biti nerazumljiv nikome i onda je logičan splet da suvišan čovek okonča svoj život, da izvrši samoubistvo. I mnogi bi pre osudili taj čin, nego što bi se potrudili da ga razumeju i da se zapitaju da li su možda oni krivi. I da bi nam bilo lakše da skinemo krivicu sa sebe, pretvaraćemo se da nam je žao što je neko umro. Kakav vrhunac maloumnosti. Jedan život tako malo zvuči u odnosu na ceo kosmos, ali taj jedan život u sebi ima ceo jedan kosmos. I taj jedan život je najvažniji od svega. Sačuvajmo ga.

Kosmos je sastavljen od beskonačno mnogo konačnih stvari.

Ova predstava je posvećena svim ljudima koji su oduzeli svoje živote i nalaze se u nekim, nama nedokučivim, kosmosima.

David Alić, reditelj

 

Cena karte je 500 dinara, a sa popustom za studente, đake i penzionere je 300.


Scroll