Na sceni niškog pozorišta, 26.01.2019. gostuje predstava „Aveti“, po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova. Radi se koprodukciji i saradnji Beo Arta sa Hartefaktom, Bitef teatrom i Festivalom MESS iz Sarajeva.
Predstava „Aveti“, po istoimenoj drami Henrika Ibzena, je komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. „Aveti“ predstavljaju pokušaj prebacivanja antičke grčke tragedije u građanski salon koji postaje novo središte društvenih sukoba i problema, koji više nisu posledica „igre bogova“, nego duboko korumpiranog, licemernog i malograđanskog društva.
Kao i prethodni komadi Andreja Nosova, „Aveti“, pokazuju savremene nedostatke društva preispitujuću našu odgovornost za njih. Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih „bravura“, koje su same po sebi poenta, bez stvaranja spektakla, ova je predstava o nama, našem društvu i našoj odgovornosti. Predstava je postavljena u minimalisičnom salonu u kome se tokom jednog dana rešavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi (naše) građanske klase koja je mnogo htela, a malo postigla.
U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić/Marko Grabež i Jovana Gavrilović.


Scroll