На сцени нишког позоришта, 26.01.2019. гостује представа „Авети“, по тексту Хенрика Ибзена, у режији Андреја Носова. Ради се копродукцији и сарадњи Бео Арта са Hartefaktom, Битеф театром и Фестивалом МЕСС из Сарајева.
Представа „Авети“, по истоименој драми Хенрика Ибзена, је комад о институцији брака, о паланци и о позицији жене у грађанском друштву, жене која је и даље потлачена. „Авети“ представљају покушај пребацивања античке грчке трагедије у грађански салон који постаје ново средиште друштвених сукоба и проблема, који више нису последица „игре богова“, него дубоко корумпираног, лицемерног и малограђанског друштва.
Као и претходни комади Андреја Носова, „Авети“, показују савремене недостатке друштва преиспитујућу нашу одговорност за њих. Без лажи, без глумачких, редитељских и списатељских „бравура“, које су саме по себи поента, без стварања спектакла, ова је представа о нама, нашем друштву и нашој одговорности. Представа је постављена у минималисичном салону у коме се током једног дана решавају питања везана за прошлост и будућност људи (наше) грађанске класе која је много хтела, а мало постигла.
У представи играју: Мирјана Карановић, Бранко Цвејић, Слободан Бештић, Милан Марић/Марко Грабеж и Јована Гавриловић.


Scroll