У недељу, 13. септембра, Народно позориште Ниш учествује на седмом по реду Шекспир фестивалу у Чортановцима. Ово је премијерно учешће нишког позоришта на фестивалу у Чортановцима, чији је оснивач и директор, редитељ – Никита Миливојевић. Поред Народног позоришта Ниш, које ће се тамошњој публици представити комадом “Како вам драго”, програм фестивала чине Шекспирове комедије: “Два витеза из Вероне“ Шабачког позоришта и “Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ у извођењу Српског народног позоришта. Фестивал ће 12. септембра отворити концерт „Шекспир и Бетовен“ Гудачког квартета Београдске филхармоније, а затворити представа „Мој Шекспир“.

 

У сарадњи Народног позоришта у Нишу, Крушевачког позоришта и Интернационалног Нишвил џез театарског фестивала настала је представа „Како вам драго“, чије је премијерно извођење било 02.08.2019. на „Нишвилу“.

Ова романтична, пасторална комедија настала око 1600. год. прати судбину двоје заљубљених младих, који су протерани из својих домова – Орланда је отерао зли старији брат, а Розалинду стриц, који је присвојио двор њеног оца. Не знајући једно за друго, са својим пратњама обоје траже уточиште у Арденској шуми, где се већ налази протерани Розалиндин отац. Девојка је прерушена у младића Ганимеда, што доводи до нових комичних обрта. На крају се све ипак завршава општим помирењем и венчањем четири пара.
Кроз причу о сукобу завађене браће, Шекспир промовише људске вредности попут братске љубави, толеранције и заједништва, где сваки проблем бива превазиђен, а негативни ликови се преобразе у добре највеличанственијом од свих чаролија – искреном љубављу.

 

Интернационални позоришни “Шекспир фестивал” основан 2014. године.

Програм фестивала чине савремене светске продукције Шекспирових дела. Фестивал се одржава сваке године, у аутентичном амбијенту, налик средњовековном, резиденције Вила Станковић (Чортановци, општина Инђија).

Идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, је да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време. Оснивање Шекспир фестивала у Србији иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере његове представе „Хенри ВИ” у чувеном Глоб театру у Лондону у мају 2012. године. Поред жеље да нам открије Шекспира на нов начин, Никита Миливојевић је био вођен идејом да се Вила Станковић – изузетан простор затворен за јавност у Србији, учини атрактивним културно-туристичким местом.


Scroll