U okviru glavnog programa festivala Teatar na raskršću, večeras će u Narodnom pozorištu Niš biti izvedena predstava Johanes fon Tepla Orač i smrt, u režiji Silviju Purkaretea, Narodnog pozorišta Vasil Aleksandri iz Jašija, Rumunije.

Pored režije, Silviju Purkarete potpisuje i dramatizaciju teksta, scenografiju Dragoš Buhađiar , a muziku Vasile Širli. Video-dizajn jpotpisuje Andrej Kozlak, asistent reditelja je Radu Gilaš, a asistent scenografa Vladimir Juganu.

U predstavi igraju Kalin Kiril, Dijana Kiril, Petronela Grigoresku, Irina Raducu Kodreanu, Malina Lazar, Joana Ačobanica, Kamelija Bogleš, Smaranda Hajsan, Robert Agape, Marijan Aleksandru Kikulica, Flavijus Gruška, Aleksandru Maksim i Valentin Mokanu.

Za pevanje su zaduženi Dijana Kiril, Dijana Roman, Livija Jorga, Joana Sandu, Malina Lazar, Joana Ačobanica, Smaranda Hajsan i Kamelija Bogleš.

,,Orač i smrt je predstava u kojoj se možemo naći u jednom značajnom trenutku. Tako nam je pisano. Oplakujemo izgubljene, proklinjemo smrt ili kontekst njenog dolaska. Rizik dobitka i gubitka prožima svakog od prisutnih u sali. Svaki gledalac oseća i razume šta i kako želi. Uopšteno rečeno, rezime se ne može igrati. Tome moraju pomoći znaci koje postavljajmo na scenu, znaci koje gledalac može da shvati. Način stvaranja ove predstave, seme njenog postanka je u rediteljskoj mašti i osećanjima. Moj filter misli i osećanja odlazi i mora da ide u druge oblasti, više Zemljane“ (Kalin Kiril, glumac).

Predstava traje 1 sat i 10 minuta.

Cena karte za večerašnje izvođenje je 900 dinara.

U okviru pratećeg programa Festivala, , u gornjem foajeu pozorišta u 17.00 održaće se promocija časopisa za pozorišnu umetnost TEATRON, brojevi 196/96, 197/98 i 198/199. Na promociji govore: mr Aleksandra Milošević, muzejska savetnica MPUS-a i Miroslav Antić, sekretar redakcije ,,Teatrona“.


Scroll