У оквиру главног програма фестивала Театар на раскршћу, вечерас ће у Народном позоришту Ниш бити изведена представа Јоханес фон Тепла Орач и смрт, у режији Силвију Пуркаретеа, Народног позоришта Васил Александри из Јашија, Румуније.

Поред режије, Силвију Пуркарете потписује и драматизацију текста, сценографију Драгош Бухађиар , а музику Василе Ширли. Видео-дизајн јпотписује Андреј Козлак, асистент редитеља је Раду Гилаш, а асистент сценографа Владимир Југану.

У представи играју Калин Кирил, Дијана Кирил, Петронела Григореску, Ирина Радуцу Кодреану, Малина Лазар, Јоана Ачобаница, Камелија Боглеш, Смаранда Хајсан, Роберт Агапе, Маријан Александру Кикулица, Флавијус Грушка, Александру Максим и Валентин Мокану.

За певање су задужени Дијана Кирил, Дијана Роман, Ливија Јорга, Јоана Санду, Малина Лазар, Јоана Ачобаница, Смаранда Хајсан и Камелија Боглеш.

,,Орач и смрт је представа у којој се можемо наћи у једном значајном тренутку. Тако нам је писано. Оплакујемо изгубљене, проклињемо смрт или контекст њеног доласка. Ризик добитка и губитка прожима сваког од присутних у сали. Сваки гледалац осећа и разуме шта и како жели. Уопштено речено, резиме се не може играти. Томе морају помоћи знаци које постављајмо на сцену, знаци које гледалац може да схвати. Начин стварања ове представе, семе њеног постанка је у редитељској машти и осећањима. Мој филтер мисли и осећања одлази и мора да иде у друге области, више Земљане“ (Калин Кирил, глумац).

Представа траје 1 сат и 10 минута.

Цена карте за вечерашње извођење је 900 динара.

У оквиру пратећег програма Фестивала, , у горњем фоајеу позоришта у 17.00 одржаће се промоција часописа за позоришну уметност ТЕАТРОН, бројеви 196/96, 197/98 и 198/199. На промоцији говоре: мр Александра Милошевић, музејска саветница МПУС-а и Мирослав Антић, секретар редакције ,,Театрона“.


Scroll