U okviru glavnog programa festivala Teatar na raskršću, večeras će u Narodnom pozorištu Niš biti izvedena predstava Vitezovi lake male, autorski projekat Andraša Urbana, pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice. Ovo je i poslednja predstava takmičarskog dela.

Dramaturzi predstave su Kornelija Goli, Tamaš Olah, scenograf je Andraš Urban, kostimograf je Marina Sremac. Grafičku obradu potpisuje Viktorija Kresanko, muziku Arpad Serda, koreografiju Timea Filep . Asistent kostimografa je Senka Ranosavljević, a asistent reditelja Žofija Serda. Učesnici video-snimaka su Marta Bereš, Emeše Nađabonji, Arpad Mesaroš, Imre Elek Mikeš.

U predstavi igraju Andrea Verebeš, Blanka Horvat, Boris Kučov, David Buboš, Dina Dedović Tomić, Gabor Mesaroš i Timea Filep.

Predstava traje  2 sata bez pauze.

Cena karte za večerašnje izvođenje je 900 dinara.

,, Siže predstave staje u nekoliko reči: glumcima je dozlogrdio njihov položaj i formirali su sindikat. Pod rediteljskom imaginacijom, uz improvizacije glumaca, dobija se dvočasovna opereta sa mnogo pesme, igre, humora, ali i ironije. Opereta je popularna forma u mađarskom kulturnom miljeu i specifičan momenat. Ipak, mi nismo izabrali žanr, ja se ne bavim žanrom, niti me zanima niti mislim da je to bitno pitanje, ali žanr je nastao tokom procesa proba, naravno, uz našu želju da predstavu vodimo u pravcu varijetea.

Često se postavlja pitanje zone komfora; to jeste teško, ali ima izazova u tome da prevaziđeš svoje granice. Veoma brzo shvatimo da smo ušli u rutinu, to ubija naše scene. Rutina je, u stvari, najveći otrov za umetnost. Probijanje određenih ograničenja upravo je protivotrov. Ali pitanje je i o čemu možemo i o čemu smemo da govorimo“ (reč reditelja).


Scroll