У оквиру главног програма фестивала Театар на раскршћу, вечерас ће у Народном позоришту Ниш бити изведена представа Витезови лаке мале, ауторски пројекат Андраша Урбана, позоришта Деже Костолањи из Суботице. Ово је и последња представа такмичарског дела.

Драматурзи представе су Корнелија Голи, Тамаш Олах, сценограф је Андраш Урбан, костимограф је Марина Сремац. Графичку обраду потписује Викториjа Кресанко, музику Арпад Серда, кореографију Тимеа Филеп . Асистент костимографа је Сенка Раносављевић, а асистент редитеља Жофија Серда. Учесници видео-снимака су Марта Береш, Емеше Нађабоњи, Арпад Месарош, Имре Елек Микеш.

У представи играју Андреа Веребеш, Бланка Хорват, Борис Кучов, Давид Бубош, Дина Дедовић Томић, Габор Месарош и Тимеа Филеп.

Представа траје  2 сата без паузе.

Цена карте за вечерашње извођење је 900 динара.

,, Сиже представе стаје у неколико речи: глумцима је дозлогрдио њихов положај и формирали су синдикат. Под редитељском имагинацијом, уз импровизације глумаца, добија се двочасовна оперета са много песме, игре, хумора, али и ироније. Оперета је популарна форма у мађарском културном миљеу и специфичан моменат. Ипак, ми нисмо изабрали жанр, ја се не бавим жанром, нити ме занима нити мислим да је то битно питање, али жанр је настао током процеса проба, наравно, уз нашу жељу да представу водимо у правцу варијетеа.

Често се поставља питање зоне комфора; то јесте тешко, али има изазова у томе да превазиђеш своје границе. Веома брзо схватимо да смо ушли у рутину, то убија наше сцене. Рутина је, у ствари, највећи отров за уметност. Пробијање одређених ограничења управо је противотров. Али питање је и о чему можемо и о чему смемо да говоримо“ (реч редитеља).


Scroll