Aktuelizovati delo Branislava Nušića nije, čini se, toliko veliki posao jer se dela jednog od naših najdarovitijih književnika uvek pronalaze u pravom životu. Preseliti Nušića u Crnu Goru, prilagoditi ga tom mentalitetu i karakterima, posao je vredan divljenja. Taj poduhvat učinio je Egon Savin, nagrađivan reditelj, čije predstave ostavljaju publiku bez daha.

 

 

Predstava „Pokojnik“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat, rađena po jednoj od najznačajnijih i poslednjih Nušićevih satiričnih komedija, biće izvedena petog dana takmičarskog dela „Teatra na raskršću“. A o predstavi Egon Savin na početku razgovora kratko kaže:

– O „Pokojniku“ sve najlepše.

 

Ovo je treća Nušićeva drama koju je radio, a posle rada u Jugoslovenskom narodnom pozorištu, na red je došao rad u Crnoj Gori.

– Ja Nušića volim, radim sa velikim oduševljenjem. Uspeli smo da Nušića prebacimo u okolnosti predratne Podgorice crnogorskog mentaliteta. Napravili smo jezičku adaptaciju. Bio je to veliki rizik, ali mislim da se isplatio jer predstava koja se igra punu godinu pokazuje sjajan odjek u javnosti, kako na festivalima, tako i na repertoaru. Iskreno, zadovoljan sam predstavom i mislim da smo uspeli. Rizičan je poduhvat izmeštanje Nušića iz srpske građanske, beogradske sredine – kaže Savin.

 

Sa stanovišta duhovitosti Nušićeva dela jesu uvek aktuelna, dodaje nagrađivani reditelj.

– Sa stanovišta mentaliteta je bilo rizično jer on piše o vrlo određenom beogradskom, građanskom mentalitetu u svojim dramama, pa je samo prebacivanje rizično. Mislim da smo u tome uspeli. Nušića smo pocrnogorili što će niška publika moći da vidi. Verujem da smo postigli ono što njegovo delo jeste, a to je srpski, beogradski milje koji on izlaže svojoj satiričkoj oštrici – ističe Savin.

 

Sada je u prvom planu njegovo delo koje će niška publika moći da vidi na „Teatru na raskršću“ o kom Savin kaže da je svaki festival dobrodošao.

– To je prilika da teatar oživi i da publika u većem broju pohrli u pozorište. Tu je u prilici da upoređuje niške predstave sa onim koje se rade u drugim pozorištima – dodaje.

 

Svaki festival je svečanost, a svečanost na Festivalu drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera svakako će upotpuniti „Pokojnik“.

 

Autor: Ljubica Jocić

 


Scroll