Актуелизовати дело Бранислава Нушића није, чини се, толико велики посао јер се дела једног од наших најдаровитијих књижевника увек проналазе у правом животу. Преселити Нушића у Црну Гору, прилагодити га том менталитету и карактерима, посао је вредан дивљења. Тај подухват учинио је Егон Савин, награђиван редитељ, чије представе остављају публику без даха.

 

 

Представа „Покојник“ Црногорског народног позоришта из Подгорице и Центра за културу Тиват, рађена по једној од најзначајнијих и последњих Нушићевих сатиричних комедија, биће изведена петог дана такмичарског дела „Театра на раскршћу“. А о представи Егон Савин на почетку разговора кратко каже:

– О „Покојнику“ све најлепше.

 

Ово је трећа Нушићева драма коју је радио, а после рада у Југословенском народном позоришту, на ред је дошао рад у Црној Гори.

– Ја Нушића волим, радим са великим одушевљењем. Успели смо да Нушића пребацимо у околности предратне Подгорице црногорског менталитета. Направили смо језичку адаптацију. Био је то велики ризик, али мислим да се исплатио јер представа која се игра пуну годину показује сјајан одјек у јавности, како на фестивалима, тако и на репертоару. Искрено, задовољан сам представом и мислим да смо успели. Ризичан је подухват измештање Нушића из српске грађанске, београдске средине – каже Савин.

 

Са становишта духовитости Нушићева дела јесу увек актуелна, додаје награђивани редитељ.

– Са становишта менталитета је било ризично јер он пише о врло одређеном београдском, грађанском менталитету у својим драмама, па је само пребацивање ризично. Мислим да смо у томе успели. Нушића смо поцрногорили што ће нишка публика моћи да види. Верујем да смо постигли оно што његово дело јесте, а то је српски, београдски миље који он излаже својој сатиричкој оштрици – истиче Савин.

 

Сада је у првом плану његово дело које ће нишка публика моћи да види на „Театру на раскршћу“ о ком Савин каже да је сваки фестивал добродошао.

– То је прилика да театар оживи и да публика у већем броју похрли у позориште. Ту је у прилици да упоређује нишке представе са оним које се раде у другим позориштима – додаје.

 

Сваки фестивал је свечаност, а свечаност на Фестивалу драме и позоришта балканског културног простора такмичарског карактера свакако ће употпунити „Покојник“.

 

Аутор: Љубица Јоцић

 


Scroll