Нишко народно позориште учествује, 13.12.2018. године, на значајној конференцији у оквиру New platforme под називом „Будућност извођачких уметности у Србији – перспективе и изазови.

Конференцију ће отворити Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, а у оквиру првог панела са темом Институционалне перспективе, поред управника Народног позоришта Београд, Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта из Новог Сада, учествоваће и управник нишког позоришта, Спасоје Ж. Миловановић.

Планирани су и панели који ће се бавити извођачким уметностим на независној сцени, као и фестивалским политикама и праксама.

Конференција је посвећена изазовима и перспективама савремених извођачких уметности у Србији са циљем редeфинисања савремених институционалних и ванинституционалних пракси у овoј области, као и позиције извођачких уметности на европcкој културној и уметничкој сцени, пре свега у контексту међународне сарадње и партиципације публике.
Програм конфренције обухватиће представљање анализе стања извођачких уметности у Србији која је резултат истраживања О позоришту које је спроведено током 2018. године.


Scroll