„U čije ime“ je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Ona na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.

 

Reč autora

Kada talasi istorije podignu talog jednog društva, kad potom taj mulj zamuti pogled istini i dobroti, kad nastupi doba bez čistih, bezgrešnih, vernih i milostivih, kada nestanu senke u koje bi se mali čovek tako željno sklonio, ko je taj koji će pobednicima reći da u njegovo ime nemaju pravo ni kap krvi poraženih da puste? Zato ova drama i zato „U čije ime“.

 

Reč reditelja

Ovaj komad me je privukao zato što na umetnički pošten način, bez ideološke pristrasnosti, tretira sukob dva sveta. Svet umetnosti, pozorišta, svet glume i svet politike, ideologije, partije, sa druge strane. Svet politike i vlasti odneće možda pobedu u prvoj bici, ali rat sa svetom umetnosti nikad ne može dobiti. Eto, to je i poruka ovog komada.

Aleksandar Mihailović je rođen 1972. godine u Nišu, gde 1991. godine završava Srednju glumačku školu u klasi Miroslave Vuković Kurić. Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, odsek gluma, završava u klasi prof. Božidara Dimitrijevića. Od 1997. godine član je ansambla Narodnog pozorišta u Nišu, gde i danas radi. U periodu 2009–2013. god. obavljao funkciju umetničkog direktora Akademskog pozorišta SKC u Nišu. Odigrao preko 70 uloga na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, ali i na scenama pozorišta u Zaječaru, Prištini, Kragujevcu, Kruševcu, Pirotu, Leskovcu… Igrao u desetak filmova i TV drama. Za neke od tih uloga nagrađen je na preko 15 festivala u zemlji i inostranstvu. Režirao 4 pozorišne predstave. Autor je 5 pozorišnih komada: 2014. god. „Prava reč se još rodila nije“, 2015. god. „Ad libitum“, 2015. god. „Vaskrs na Moglenu“, 2016. god. „U čije ime“ i 2017. god. „Srećna Nova“.

Milan Karadžić (rođen 1956. godine u Nikšiću) diplomirao je pozorišnu režiju u klasi profesora Miroslava Belovića i Nikole Jevtića na FDU u Beogradu 1986. godine predstavom Don Žuan u SKC-u. Stalno je zaposlen kao umetnički direktor i reditelj u Pozorištu „Boško Buha“.

U matičnom pozorištu režirao je preko trideset predstava za decu (izbor: Uspavana lepotica, Carev zatočnik, Vasilisa Prekrasna, Mačor u čizmama, Snežna kraljica, Tri musketara, Lepotica i zver, Šargor, Pinokio, Snežana i sedam patuljaka, Mala sirena, Petar Pan, Aladinova čarobna lampa…), kao i predstave Ukroćena goropad, Majstori, majstori, Pošteni provalnik na večernjoj sceni.
Režirao je na gotovo svim beogradskim scenama: u Pozorištu lutaka „Pinokio“ (Baš Čelik), u Narodnom pozorištu (Govorna mana, Suze su OK), u Ateljeu 212 (Peg, srce moje, Turneja, M(j)ešoviti brak, Egzibicionista), u Beogradskom dramskom pozorištu (Suparnici, Frederik, Vila Sašino, Transilvanija, Harold i Mod), u Zvezdara teatru (Anđela, Tre sorele), u Pozorištu na Terazijama (Paradoks).

Takođe je režirao u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (Pop Ćira i pop Spira), u Narodnom pozorištu u Nišu (Ožalošćena porodica, Ukroćena goropad), u Crnogorskom narodnom pozorištu (Škola za žene), u Gradskom pozorištu u Podgorici (Novela od ljubavi, Ženidba kralja Vukašina, Zauvjek tvoj, Nenagrađeni ljubavni trud), u Centru za kulturu u Tivtu (Bokeška trilogija – Bokeški D-moll, Inominato, Betula u malu valu), u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ u Cetinju (Čarobnjak), kao i u pozorištima u Somboru, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru itd. Za televiziju je režirao serije: Ožalošćena porodica (RTS, 1989), M(j)ešoviti brak (2003 – 2007), Premijer (2007), Pare ili život (2009), na osnovu koje je nastao i igrani film (TV PINK), Budva na pjenu od mora (TV PRVA), Komšije (RTS)
Režirao je i filmove Promeni me (2007) i Gorčilo (2015).
Osvojio je dve Sterijine nagrade, nagradu „Bojan Stupica“, nagradu Ardalion za režiju na Užičkom festivalu, nagradu „Gita Predić“ za režiju u Pozorištu Boško Buha, nagradu „Joakim Vujić“, više nagrada na festivalima u Kotoru, nagradu na festivalu u Vršcu itd.

Narodno pozoriste Nis

Lica

MIROSLAV JOVIĆ – Dušan Cvetković - Čika Duca
ALEKSANDAR MARINKOVIĆ – Miodrag Mija Kovačević
SANJA KRSTOVIĆ – Julijana Julka Bukvić
ALEKSANDAR MIHAILOVIĆ – Živojin Žika Vučković
DEJAN CICMILOVIĆ – Konstantin Bata Atanasijević
DANILO PETROVIĆ – Nikola Pop
JASMINKA HODŽIĆ – Leposava Đorđević
NATAŠA STANKOVIĆ, k. g. – Elka Petrović
MARKO PAVLOVSKI / STEFAN MLADENOVIĆ, k. g. – Žarko
MILOŠ CVETKOVIĆ – Vasa Smajević
MARJAN TODOROVIĆ – Mančić
KATARINA JELIČIĆ, k. g. - Jelena

Glumci Akademskog pozorišta SKC-a Niš:

Kulturna četa: Miloš Unić, Jovan Petrović, Sofija Ristić, Barbara Savić, Milica Dimitrijević, Petar Ščepihin, Nemanja Dimitrijević, Nina Aritonović, Katarina Pešić, Nikolija Mičić, Jovana Živanović, Dušan Ščepihin, Stefan Nikolić, Anđela Stojiljković
Partizani: Nemanja Dimitrijević, Petar Ščepihin, Dušan Ščepihin, Stefan Nikolić
Gradski muzičari: Miloš Unić (violina), Jovan Petrović (harmonika), Sofija Ristić (daire), Barbara Savić (tarabuka)
Cigani: Miloš Unić, Jovan Petrović, Sofija Ristić, Barbara Savić, Milica Dimitrijević, Nemanja Dimitrijević, Petar Ščepihin, Nina Aritonović, Katarina Pešić, Nikolija Mičić, Jovana Živanović, Dušan Ščepihin, Stefan Nikolić, Anđela Stojiljković

Glas sa megafona: Velibor Petković

Tehnička ekipa

Rukovodilac tehnike: Ljubiša Živković
Inspicijent: Vladislav Đorđević
Sufler: Ozren Mitić
Ton majstor: Slobodan Ilić
Svetlo: Nemanja Pavlović
Rasvetljivači: Dejan Cvetković, Dejan Mitić
Bine majstor: Slaviša Filipović
Dekorateri: Mića Lazarević, Radomir Pešić
Rekviziter: Dragan Nikolić
Garderoberi: Dušica Mladenović, Marko Dinić
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Pešić, Ivana Lazarević
Krojački radovi: Marina Stevanović
Radionica: Bogoljub Đorđević, Goran Stanković, Dragan Perić, Branislav Nikolić
Nabavka: Zoran Denčić
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Tekst
Aleksandar Mihailović
Režija, adaptacija teksta, izbor muzike i idejno rešenje scenografije
Milan Karadžić
Kostimograf
Dragica Laušević
Lektor
Nataša Ilić
Tehnička realizacija scenografije
Ivana Savić
Organizator predstave
Marija Peternel
Premijera
29. novembar 2017.

Pogledajte video

Scroll