Posted by on апр 28, 2017 in |

Представа „Трећи светски рат” урађена је према Лалићевој драми „Трећи светски рат“, награђеној 1995. године признањем „Бранислав Нушић“.
То је „балканска сапуница“ о 4 мушкарца, 3 жене и једном пиштољу! Ова урнебесна трагикомедија прати седморо потпуно различитих ликова − од Бориса, несигурног бизнисмена и етномузиколошкиње без запослења, Марије, преко боксера Рокија и његове девојке Невене, психолошкиње Јелене, до поштеног полицајца Алексе и Марка, збуњеног поштара. У мрежи унапред одређених судбина, односа којима не могу да одоле, у мрежи лажи и превара, отуђености и незадовољених жеља, крију се путеви који лагано воде ка неминовности… пуцњевима, крвавим траговима, и последњем издаху.
Култна представа Ивана Лалића, „Трећи светски рат“, светлост дана је угледала 1997. године у Звездара Театру, са феноменалном глумачком поставом коју су чинили Драган Николић, Драган Бјелогрлић, Весна Тривалић, Драган Јовановић, Бранка Пујић, Бода Нинковић. Представа је играна више стотина пута, широм региона, и увек наилазила на одличне реакције публике.
Данас, готово 20 година касније, римејк представе Трећи Светски Рат – Балканска Сапунска Опера своју београдску премијеру имала је симболично, у матичној кући њеног творца – Mikser House!

Реч писца

„Зашто баш балканска, сапунска опера? Зато што ми живот протеклих година у малој латиноамеричкој држави Србији није оставио превише избора; толико јаких емоција, распаљених страсти и сурово консеквентно – толико бесмислених смрти, вероватно има још само у популарним јужноамеричким ТВ серијама. Још само пар пластичних операција лица, па да утисак буде комплетан (што и није тако немогуће). Ово је пре свега, комад о лажима. О лажима, које пуно пута изговорене, постају истине. Фаталне истине које прво боле и пеку, да би на крају почеле да сеју смрт. Свака сличност са трагичним догађајима на овим просторима је, наравно, намерна, али не и обавезна. Наиме серијал већ прилично дуго траје, дошло је до замора материјала. Можда је куцнуо час да променимо канал и покушамо да се добро забавимо. Да се само добро забавимо.“

Асистент режије: Тома Бибић
Продуцент: Урош Милојевић
Лектура: Наташа Илић
Сценски покрет: Милош Јаџић