Posted by on дец 3, 2013 in |

Политичке комедије о власти Бранислав Нушић довео је до позоришног савршенства. Између 1880. и 1890. године Нушић је написао три комедије – Народни посланик, Сумњиво лице и Протекција – све три политичке комедије, све три на неки начин оштре критике државне бирократије и паланачког менталитета.

Комад у два чина Сумњиво лице (написан 1888, први пут игран тек 1923) прича је о потрази за сумњивим лицем у једној паланци. То је повод да се, у неколико ситуација, прикаже комика паланачке глупости и тривијални политички цинизам паланачке власти. Нушић је створио тип среског капетана Јеротија, чији суви рационални однос према свему, неуки цинизам и морална нискост стварају парадоксалне комичне ситуације. Важан елемент је вербална комика, јер су игре речима и доскочицама, писмима и шифрованим порукама од пресудне важности за ток радње и за обележавање типова и лица, што је донекле „умекшало“ сатирички интонирану комедију о једној у бити гротескно виђеној власти и људима у њој и око ње.

У читању Саше Габрића радња комада је померена у 1991. и смештена у паланку на југу Србије, баш на дан када се Македонија одвојила од СФРЈ.
Хватајући се у коштац са проблемима друштвене и људске егзистенције Нушић је тежио да оно што је реално и актуелно у његовом времену делује и у његовим комедијама, вероватно и не слутећи да ће та актуелност и комедиографска оштрица на исти начин деловати крајем XIX века када је дело настало, крајем XX када се дешава радња представе, али и дан-данас. За будућност – видећемо.