Komad „Šoferi“ je poseban zbog svoje istovremene pripadnosti različitim tradicijama. Sa jedne strane, on je utemeljen u onoj našoj komediografskoj struji u kojoj ordiniraju agenti, panduri I žbiri. Ovi dramski likovi na svet gledaju iz istih cipela kao Aleksa Žunjić, Luka Laban I Žika Ajkula. Sa druge strane „Šoferi“ dolaze iz srednjoevropske tradicije pozorišta apsurda oličene u delima Slavomira Mrožeka, Vaclava Havela I Ištvana Orkenja, ali I jednog specifičnog, popularnog oblika satire poznatog kao „peštanski vic“. Radnja drame smeštena je u 1974. godinu, a ova predstava tu, sada već daleku I zaboravljenu prošlost, menja distopijskim svetom veoma bliske budućnosti.

 

O piscu:

Laslo Vegel, prozni I dramski pisac, esejista I kritičar, rođen je u Srbobranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Novosadskom, kao i filozofiju na Beogradskom univerzitetu. Piše na maternjem, mađarskom jeziku. Njegov prvi roman „Memoari jednog makroa” na srpski je preveo Aleksandar Tišma, okarakterisavši ga kao „prvi gradski roman iz Vojvodine“. Od tada, Vegelovo delo pripada I mađarskoj I srpskoj književnosti. Predstava po motivima njegovog najnovijeg romana „Neoplanta ili obećana zemlja“ proglašena je za najbolju na prethodnom Sterijinom pozorju. Po njegovim tekstovima nastale su predstave u režiji Ljubiše Ristića, Dušana Jovanovića, Ljubiše Georgijevskog I Andraša Urbana. Za svoj književni rad nagrađivan je sa obe strane granice.

 

O reditelju:

Milan Nešković, rođen u Valjevu 1985. godine. Sin, brat I ujak. Završio pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Nikole Jevtića I profesorke Alise Stojanović. Ovo mu je trinaesta pozorišna predstava, dvanaesta po delima pisaca izSrbije.

 

O dramaturgu:

Marko Milosavljević je dramaturg iz Beograda. Koautor je teksta predstave „Natatorijum“ koja se izvodi u Narodnom pozorištu u Subotici. Stalni je saradnik Redakcije programa za decu I mlade Radio Beograda.

Narodno pozoriste Nis

Lica

Grežak – Miroslav Jović
Božik – Marjan Todorović
Gavlik – Danilo Petrović
Gubik – Dejan Cicmilović
Kralik – Aleksandar Marinković
Lerik – Miloš Cvetković

Tehnička ekipa

Lektor: Nataša Ilić
Inspicijent: Vlada Đorđević
Sufler: Ozren Mitić
Tonac: Bane Ilić
Majstor svetla: Dejan Cvetković
Foto: Petar Stanković

Narodno pozoriste Nis
poster
Režija
Milan Nešković
Tekst
Laslo Vegel
Scenografija
Vesna Popović
Kostimograf
Dragica Laušević
Premijera
29. decembar 2014.

Pogledajte video

Scroll