Комад „Шофери“ је посебан због своје истовремене припадности различитим традицијама. Са једне стране, он је утемељен у оној нашој комедиографској струји у којој ординирају агенти, пандури И жбири. Ови драмски ликови на свет гледају из истих ципела као Алекса Жуњић, Лука Лабан И Жика Ајкула. Са друге стране „Шофери“ долазе из средњоевропске традиције позоришта апсурда оличене у делима Славомира Мрожека, Вацлава Хавела И Иштвана Оркења, али И једног специфичног, популарног облика сатире познатог као „пештански виц“. Радња драме смештена је у 1974. годину, а ова представа ту, сада већ далеку И заборављену прошлост, мења дистопијским светом веома блиске будућности.

 

О писцу:

Ласло Вегел, прозни И драмски писац, есејиста И критичар, рођен је у Србобрану 1941. године. Студирао је мађарски језик и књижевност на Новосадском, као и филозофију на Београдском универзитету. Пише на матерњем, мађарском језику. Његов први роман „Мемоари једног макроа” на српски је превео Александар Тишма, окарактерисавши га као „први градски роман из Војводине“. Од тада, Вегелово дело припада И мађарској И српској књижевности. Представа по мотивима његовог најновијег романа „Неопланта или обећана земља“ проглашена је за најбољу на претходном Стеријином позорју. По његовим текстовима настале су представе у режији Љубише Ристића, Душана Јовановића, Љубише Георгијевског И Андраша Урбана. За свој књижевни рад награђиван је са обе стране границе.

 

О редитељу:

Милан Нешковић, рођен у Ваљеву 1985. године. Син, брат И ујак. Завршио позоришну режију на Факултету драмских уметности у класи професора Николе Јевтића И професорке Алисе Стојановић. Ово му је тринаеста позоришна представа, дванаеста по делима писаца изСрбије.

 

О драматургу:

Марко Милосављевић је драматург из Београда. Коаутор је текста представе „Нататоријум“ која се изводи у Народном позоришту у Суботици. Стални је сарадник Редакције програма за децу И младе Радио Београда.

Narodno pozoriste Nis

Лица

Грежак – Мирослав Јовић
Божик – Марјан Тодоровић
Гавлик – Данило Петровић
Губик – Дејан Цицмиловић
Кралик – Александар Маринковић
Лерик – Милош Цветковић

Техничка екипа

Лектор: Наташа Илић
Инспицијент: Влада Ђорђевић
Суфлер: Озрен Митић
Тонац: Бане Илић
Мајстор светла: Дејан Цветковић
Фото: Петар Станковић

Narodno pozoriste Nis
poster
Режија
Милан Нешковић
Текст
Ласло Вегел
Сценографија
Весна Поповић
Костимограф
Драгица Лаушевић
Премијера
29. децембар 2014.

Погледајте видео

Scroll