Komad „Šesti oktobar (priča o jednom letovanju)“ govori o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine. Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo.

Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu.

Tisa Milić

 

Tisa Milić je rođena 1992. u Beogradu. Osnovne i master studije dramaturgije završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radila je na scenarijima za kratkometražne filmove, pisala za radio, magazine koji se bave kulturom, radila kao dramaturškinja na pozorišnim predstavama i kao kopirajter.

 

Reč reditelja

Ovo je priča o jednom letovanju. O nadi da će možda biti bolje. Ovo je priča o jednom rođendanu. O porodici. O automobilu koji je trebalo da reši našu budućnost.

Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala. Tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa.

Do sledeće proslave.

Andrej Nosov

 

Andrej Nosov je završio master studije pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na programu Das Teatra u Amsterdamu. Režirao je u više pozorišta u regionu i Srbiji, kao i u brojnim regionalnim koprodukcijama. Direktor je Hartefakt fonda. Dobitnik je značajnih priznanja i pokretač je brojnih inicijativa za unapređenje regionalne saradnje i pomirenja.

 

 

Narodno pozoriste Nis

Lica

RADMILA – Vesna Stanković
DEJAN – Aleksandar Mihailović
KATARINA – Julija Petković
NOVAK – Dejan Maksimović
NARATOR, RADNIK NA PUMPI, MOTOCIKLISTA, MORNAR, CARINIK – Marko Pavlovski

Tehnička ekipa

Tehnički direktor: Dejan Mitić; inspicijent: Slobodan Ilić; ton majstor: Dobrila Marjanović; dizajn svetla: Dejan Cvetković; rasvetljivač: David Jovanović; sufler: Milena Mitić; majstor scene: Slaviša Filipović; dekorateri: Radovan Živković, Miodrag Đorđević; rekviziter: Dragan Nikolić; garderoberi: Dušica Mladenović, Marko Dinić; šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Ivana Lazarević; krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić; radionica: Bogoljub Đorđević, Goran Stanković, Branislav Nikolić; nabavka: Bogdan Todorović; vozač: Nebojša Šarčević.

Narodno pozoriste Nis
poster
Tekst
Tisa Milić
Režija
Andrej Nosov
Saradnica na tekstu
Biljana Srbljanović
Asistent reditelja
Aleksandra Lozanović
Scenografija
Katarina Filipović
Kostim
Selena Orb
Kompozitor
Draško Adžić
Scenski pokret
Miodrag Krčmarik
Lektor
Nataša Ilić
Organizator
Ivana Stojanović
Fotografije
Nikola Milosavljević / Tatabrada Studio
Premijera
6. oktobar 2020.
Scroll