Гротескна прича о Чичикову, државном чиновнику који је открио нов начин да се обогати, тргујући дотад непознатом робом – мртвим душама, одише тешким, горким хумором и на невероватан начин кореспондира са временом данашњим: не само као критика гломазне бирократске државе у којој људи постоје само као бројке него и као критика распомамљене материјалистичке културе, у којој је једино мерило вредности новац, а човек у сталној јурњави за статусом губи сопствени идентитет и сам се претварајући у робу. Смејући се догодовштинама Чичиковљевим, његовој дрскости, па и довитљивости у безобзирности, публика неће моћи а да се не упита оно што се питају и ликови наше представе – колика је данас стварна цена душа? Мртвих или живих – скоро да је свеједно.

О редитељу

Ана Ђорђевић рођена је у Београду, 1977. Дипломирала је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности. Професионални је редитељ од 2000. године.
За већину представа писала је ауторски текст или драматизовала прозно дело.

Значајније режије:

Киш/Балетић/Ђорђевић Ред вожње Андреаса Сама, Југословенско Драмско Позориште 2005., Ж.Б.П. Молијер Дон Жуан, БИТЕФ театат 2005., Ђовани Бокачо Декамерон, Вечерња сцена Позоришта „Бошко Буха“ 2006., Лаза Лазаревић Швабица, Југословенско драмско позориште 2009., Ф.М. Достојевски Записи из подземља Југословенско Драмско Позориште, 2010., Н.В. Гогољ Женидба, Народно позориште Сомбор 2010., Петар Михајловић, Радничка хроника, Народно позориште Републике Српске 2010., Ана Ђорђевић Ђакон, Српско народно позориште Нови Сад 2013., Ана Ђорђевић Четрнаеста Народно позориште Републике Српске 1913., Вилијем Шекспир Много вике ни око чега, Народно позориште Сомбор 2015., Стојан Срдић Моје Дете, Београдско Драмско Позориште, 2016., Мирослав Крлежа У агонији БеоАрт и Југословенско драмско позориште 2016.

 

Реч редитеља

Човек материјалистичке културе о којој пише Гогољ, а која је и култура данашњице, дубоко верује да постаје нерањив и бесмртан кроз стицање новца.
Ликови „Мртвих душа“, на челу са Чичиковим, усмерено и напето теже свом извору нерањивости – копејки, сталном, непрекидном дотоку копејке, еликсира бесмртности. Они за други извор живота и не знају, јер им није ни дато да друго упознају, јер су од малена учени да је имање исто што и идентитет. Ти чудновати, загонетни, гротескни и тужни Гогољеви људи живе под сталним терором амбиције, укљештени између трагедије и комедије, односно под влашћу страсти која им ради о глави, а која је уједно њихово једино животно гориво.

Опчињени сном о нерањивости, луди за њом до грознице, бацају се за копејком у амбис најневероватнијих подухвата, а ситуације у које западају, извор су типично гогљевског меланхоличног хумора, којим одише и ова инсценација његовог најзначајнијег дела и једног од најзначајнијих дела светске литературе икада.

Наша представа рађена је са намером да дотакне један од многих аспеката овог загнетног, недовршеног прозног ремек-дела, уз свест да се сва ширина његовог значења не обухвата једним позоришним чином, али да је, ипак, овај позоришни чин покушај темељног и искреног дијалога са литерарним предлошком и савременом овдашњом публиком истовремено. А то није мало.

Narodno pozoriste Nis

Лица

Чичиков - ДУШАН МАТЕЈИЋ
Селифан, кочијаш код Чичикова - ДАНИЛО ПЕТРОВИЋ
Губернатор - ВЕСНА СТАНКОВИЋ
Губернаторова кћерка јединица - НАЂА НЕДОВИЋ ТЕКИНДЕР / САЊА КРСТОВИЋ
Брат Антипатор Захарјевић - ЈЕЛИСАВЕТА КАРАЏИЋ
Шпрехен зи дајч Иван Андрејевич - ИВАНА НЕДОВИЋ
Надасве умиљата госпођа - МИЛОШ ЦВЕТКОВИЋ
Умиљата госпођа - ДЕЈАН ЦИЦМИЛОВИЋ
Мањилов - ЈЕЛИСАВЕТА КАРАЏИЋ
Госпођа Мањилов - НАЂА НЕДОВИЋ ТЕКИНДЕР / САЊА КРСТОВИЋ
Собакевич - ЈАСМИНКА ХОЏИЋ
Ноздрјов - ДЕЈАН ЦИЦМИЛОВИЋ
Мижујев - МИЛОШ ЦВЕТКОВИЋ
Коробочка - ЈАСМИНКА ХОЏИЋ
Пљушкин - ИВАНА НЕДОВИЋ
Мавра, слушкиња код Пљушкина - ВЕСНА СТАНКОВИЋ
Фетиња, слушкиња код Коробочке - ВЕСНА СТАНКОВИЋ

Техничка екипа

Драматизација и режија: Ана Ђорђевић
Асистент сценографа: Милош Тодоровић
Лектор: Наташа Илић
Инспицијент: Слободан Илић
Суфлер: Александра Вуков
Мајстор светла: Драгослав Добросављевић
Мајстор тона: Владимир Ђорђевић

Narodno pozoriste Nis
poster
Режија
Ана Ђорђевић
Текст
Н. В. Гогољ
Сценографија
Ана Ђорђевић
Костимограф
Лана Цвијановић
Музика
Владимир Петричевић
Премијера
11. март 2017.

Погледајте видео

Scroll