Комедија о губитку идентитета, буквалном и симболичном, са ликовима које препознајемо из наше таблоидне штампе и са гламурозних друштвених догађаја. Oштра и надасве духовита сатира о транзицији, њеним херојима и жртвама, из перспективе новопечених „контроверзних бизнисмена“ и „друштевне елите“, која све више своју нову улогу осећа као превелико бреме са којом није у стању да се носи.

 

АЛЕКСАНДАР ГАЛИН

Александар Галин је један од водећих руских драматурга, сценариста, позоришних и филмских редитеља. Аутор је више од тридесет представа међу којима су: „Зид“, „Ретро“, „Источна трибина“, „Библиотекар“, „Звезде јутарњег неба“, „Сирена и Викторија“, „Конкурс“…

Текстови Александра Галина постављени су на преко двеста сцена у позориштима широм Русије, али и у неким од најпознатијих светских позоришта: МХТ, „Ројал Шекспир театар“, Театар „Одеон“ у Паризу, Шилерово позориште у Берлину…

Добитник је престижних награда.

Влада САД наградила га је орденом „Амбасадор уметности“, а његов текст „Звезде јутарњег неба“ укључен је као обавезно градиво позоришног образовног програма у Америци.

Живи са супругом на релацији Москва–Њујорк.

 

Биографија Васил Василев

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ је познати бугарски редитељ и бивши заменик министра културе Бугарске. Био је дугогодишњи директор Драмског позоришта у Ловечу а данас је управник Драмско-луткарског позоришта „Иван Радоев“ у Плевену.

Режирао је представе широм Бугарске: у Софији, Сливену, Ловечу, Враци, Силистри…

Неке од његових најзначајнијих представа су: „Човек из подолска“, „Серјожа је много глуп“ – Дмитриј Данилов, „Дим неугашене цигарете“, „Карактеристике руске љубави“ – Александар Галин, „Договор 2019“ – Мајк Бартлет, „Боинг Боинг“ – Марк Камолети, „Острво робова“ – Пиер де Мариво, „Емигрантски сан“ – Мате Матишић, „Спасилац“ – Кирил Топалов, „Тражи се нов супруг“ – Миро Гавран, „Фолиранти ООД“ – Џон Патрик, „Између две столице“ – Реј Куни, „Осврни се у гневу“ – Џон Озборн, „Брисел“ – Петја Русева, „Архангел Михаил“ – Георги Марков, „Подземни галебови“ – Алфонсо Вајехо.

Добитник је престижних награда за режију „Бронзани витез“ на 13. МТФ-у „Златни витез“ у Москви 2015. године и на IX Међународном фестивалу EUROPEAN THEATRE ACTION – NETA у Враци 2019. године.

 

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Лице није само део нашег тела, оно је метафора која изражава духовно стање човека. Лице, као специфична супстанца кроз коју можемо да замислимо одређеног човека.

Када се, на неки начин, понашаш погрешно, ти губиш своје лице и обрнуто, можеш да га вратиш када вршиш добра дела. Зато је, у ствари, реч о метафори. Име представе нас води ка заплету у оквиру ког је човек изгубио своје лице и своју душу.

Представа је посвећена преживљавању људске душе у савременој Русији, земљи клошара, мафиоза, алкохолисаних интелектуалаца и успешних бизнисмена, који са лакоћом мењају свој социјални статус, али увек бивају потчињени свемогућем богу – новцу.

У том сувише актуелном пејзажу, један човек мења свој идентитет – добија ново име, документа, па чак и лице… Давно изгубљена љубав га враћа поново у Русију и ономе што је некад био.

Забавно-горко-романтична социјална мелодрама подсећа на омиљену класику у овом, тако руском жанру.

 

 

Narodno pozoriste Nis

Лица

Брагин – Данило Петровић
Соловљева – Маја Вукојевић Цветковић
Дранков – Мирослав Јовић
Олга – Ивана Недовић
Зариф – Драган Николић Кепа
Конобар 1 – Марко Ђорђевић
Конобар 2 – Срђан Китановић

Техничка екипа

Инспицијент: Владислав Ђорђевић
Дизајн тона: Слободан Илић
Дизајн светла: Дејан Цветковић
Светло: Давид Јовановић
Суфлер: Вања Шуклета

Технички директор: Дејан Митић
Мајстор сцене: Славиша Филиповић
Декоратери: Срђан Китановић, Миодраг Ђорђевић, Марин Рајић
Реквизитери: Марко Ђорђевић, Драган Николић
Гардеробери: Душица Младеновић, Марко Динић
Шминкери, власуљари: Љиљана Рашић, Марија Цветановић
Кројачки радови: Марина Стевановић, Владимир Пекић
Тапетарски радови: Драган Динић
Радионица: Богољуб Ђорђевић, Горан Станковић, Бранислав Николић
Набавка: Зоран Денчић, Богдан Тодоровић
Возач: Небојша Шарчевић

Narodno pozoriste Nis
poster
Текст
Александар Галин
Превод
Новица Антић
Режија и избор музике
Васил Василев
Асистент редитеља
Јелена Ђорђевић
Костим и сценографија
Катарина Филиповић
Лектор
Наташа Илић
Дизајн плаката и програма
Марина Антић
Организатор
Ивана Стојановић
Фотографије
Никола Милосављевић / Татабрада Студио
Премијера
12. фебруар 2021
Scroll