Posted by on феб 5, 2013 in |

Историјска драма „Константин“ говори о животу и делу Константина Великог кроз призму најбитнијих тренутака из његовог богатог живота.

Радња почиње у пролеће 337. године у војном логору близу Никомедије где затичемо императора у походу на Персију. Тешко болестан и свестан да му се ближи крај, Константин се исповеда Сципиону, сину свог пријатеља из детињства. Константин говори о младости проведеној у родном Наису, војном службовању под Диоклецијаном и Галеријем, пријатељству са солунским свецем Димитријем, смрти оца Констанција у Јорку…

Драма је замишљена тако да се смењују сцене из Никомедије са сценама из Константиновог живота (где Константина глуми млађи глумац), тако да ће гледаоци имати прилике да сведоче преломним догађајима као што је битка код Милвијског моста, виђење Крста на небу близу Рима, Први васељенски сабор, проглашење Миланског едикта, изградња Константинопоља…

Напоредо са историјском равни приче биће представљен и један Константин који пати и сумња, воли и греши, човек од крви и меса, син, отац, супруг… А посебан део посвећен је његовој реформаторској делатности и преобраћењу у хришћанство у коме ће сем историјских факата пажња бити посвећена и хришћанском предању и легендама.

Представа је замишљена као амбициозно, високобуџетно остварење какво је до сада ретко кад рађено не само у нишком већ и у осталим српским позориштима како би се достојно обележио јубилеј 1700 година од доношења Миланског едикта.


……………
Драматург: Иван Велисављевић
Адаптација текста за сцену: Спасоје Ж. Миловановић
Сценограф: Александар Денић
Костимограф: Бојана Никитовић
Композитор: Владимир Пејковић
Видео дизајн: Доријан Колунџија
Сценски покрет: Игор Дамњановић
Лектор: Наташа Илић
Организатор и асистент редитеља: Даниела Тодоровић