O AUTORU

 

Žarko Jokanović rođen je 7. maja 1967. godine u Užicu.

Kao dečak igrao je u filmu Užička republika, gde je zapamćen po čuvenoj replici: „Čiko, je l’ sav ovaj lebac tvoj?“ Bavio se glumom – igrao je u nekoliko predstava u Narodnom pozorištu u Užicu.

Studirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedno vreme se aktivno bavio politikom.

Autor je romana Krugovi moći, drama Zgazi me, Kokoške, Igra istine, Čija je moja koža, kao i monografije o scenaristi Siniši Paviću.

Autor je ekskluzivne ispovesti Jovanke Broz Jovanka Broz – Moj život, moja istina i ispovesti Nade Budisavljević Moja sestra Jovanka Broz.

Bio je scenarista nekoliko TV projekata (Oralno doba Laneta Gutovića, Bravo šou, Zvezde pevaju za njih, Na večeri sa…), kao i najgledanijih televizijskih serija Igra sudbine (598 epizoda) i Zakopane tajne (202 epizode).

Bio je Predsednik upravnog odbora Borbe, direktor magazina Star i operativni direktor izdavačke kuće Laguna.

Pisao je kolumne za više dnevnih i nedeljih novina.

  1. godine dobio je nagradu „Ličnost godine“.

Oženjen je glumicom Milicom Milšom. Imaju sina Antonija.

 

 

REČ AUTORA

Drama Kokoške je tragikomična priča o teroru mladosti i lepote i svojevrsnom estetskom fašizmu, koji se sve više nameću kao neke od najznačajnijih devijacija doba u kojem živimo. Opsednutost lepotom i večitom mladošću poprima oblike društvene patologije, a žrtve su najčešće žene koje su umnogome same sebi nametnule taj izopačeni imperativ i teret. Biti ili ne biti nije više šekspirovska dilema, nego naziv kozmetičkog salona – a to je postala i mantra današnjice koja ima i dodatak, pa sada glasi: Biti ili ne biti lep i mlad. Sve ostalo je smrt – lično, što se u ovom tekstu na farsičan način pojavljuje kroz reklame u radio emisiji krajnje fašisoidnog naziva: Ko nije lep – ne treba da živi. Jer, na sve to se nadovezuje marketing moćnih korporacija, koji u svom podkontekstu ima upravo ovu izopačenu rečenicu. Zato je danas strah od gubitka lepote i mladosti gotovo jači od straha od same smrti.

U ovom tekstu se na almodovarovski način poigrava tom opsesijom, koja je sa pojavom društvenih mreža postala još veće breme ne samo zrelih žena nego i sve mlađih devojaka i devojčica. Dok se ulepšava fasada, ruše se temelji, bitna je samo spoljašnja, a ne i duhovna lepota, starost se upire da se pretvori u mladost, a bore na licu su sada veći neprijatelji od svih drugih u zbiru, dok su istovremeno kozmetički tretmani i plastične operacije postale „esencija života“ – bez koje se ne može. I jedna vrsta narkomanske zavisnosti, koja poprima oblike epidemije.

Da bismo stvari lakše spoznali često ih moramo izvgnuti ruglu i dovesti do apsurda, mada ni to nije dovoljan dokaz da ćemo uspeti u nameri da unutrašnjost izdignemo iznad fasade. Jer, svaki dan smo sve više svedoci istinitosti stare narodne poslovice: Prazno bure jače zveči.

Zato je ova predstava poziv da se vratimo suštini, a to je ono što gradimo u sebi, a ne na sebi. Urnebesni smeh biće lekovit samo ako se nakon njega zapitamo: Kako su duhovnost, inteligencija i emocije kapitulirali pred botoksom, filerima, silikonima i ostalom plastikom, koja od žena pravi voštane figure, trajno urušavajući njihovu prirodnu lepotu, koja pre svega ide iznutra. I još nešto. Zašto su bilo kome danas potrebni pačiji kljunovi umesto usta – to nikome normalnom nije jasno.

Tekst Kokoške napisan je 2007. godine, ali, nažalost, danas je još aktuelniji. Mislite o tome.

 

 

BIOGRAFIJA REDITELJA

 

Marko Jovičić Dimi je srpski pozorišni i filmski reditelj, glumac i producent. Rođen je 4. maja 1995. godine u Beogradu.

Već od malih nogu je pokazao ljubav prema pozorištu, kada je sa samo tri godine primljen u pozorište „Puž“, gde je sticao iskustvo od pozorišne rediteljke Slobodanke Cace Aleksić i njenog supruga Branislava Milićevića Kockice.

Kao asistent reditelja sarađivao je sa mnogim istaknutim rediteljima sa naših prostora: Slobodankom Cacom Aleksić, Slobodanom Skerlićem, Egonom Savinom, Vladimirom Lazićem, Anom Zdravković, Goranom Šušljikom, Aleksandrom Milavić Dejvis i Jugom Radivojevićem.

Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ivane Vujić i asistentkinje Snežane Trišić (2019).

Uporedo sa osnovnom završio je muzičku školu „Josif Marinković” u Beogradu 2008. (klavir), a kasnijih godina osnovao i svoje bendove „Ranč prokletih“ i „Mikser bend“.

Režirao je mnogobrojne predstave: Na dnu (FDU „Mata Milošević“ – 2016), Ne čujem pečat, Josipe (BITEF Beograd – 2015, 2016, KRADU Zagreb – 2016, MOT Skoplje – 2016, MESS Sarajevo – 2016), Ženska posla (BDP – 2017), Ljubinko i Desanka (Narodno pozorište u Beogradu – 2017), Lepotica i Zverko (Pozorište „Puž“2017), Frka u fabrici igračaka (BDP – 2017), Migranti žele Batajnicu – diplomska predstava (Narodno pozorište u Beogradu – 2018), Ljubinko i Desanka (Kruševačko pozorište – 2018) , Lunja i Maza (SKC Obrenovac – 2018), Vernisaž (Ferzeng Teatar – 2018), Dani Danila Lazovića (Dom kulture „Pivo Karamatijević“, Priboj – 2018), Jorgovani kroz vekove (Dom kulture Stari Kolašin – 2019), Miševi i mačke naopačke (Gluma za odrasle / Pozorište lutaka „Pinokio“ – 2019), Samo tri noći (Pozorište „Slavija“ – 2019), Četiri praseta (Obrenovačko pozorište – 2019), Knjiga o džungli (Pozorište lutaka „Pinokio“ – 2019), Tamo daleko (Kombank dvorana – 2020), Ko mi trese trešnjicu (Akademija 28 – 2020), Novogodišnja predstava za decu (Opera i teatar Madlenijanum – 2020), Rogovi u vreći (Teatar Ulica – 2020), Kabare Parobrod („Parobrod“ – 2021), La Gerila (Narodno Pozorište Niš – 2022), Crni leptir – Ju grupa (Pozorište na Terazijama – 2022),   Lepotica i Zverko (Pozorište „Puž“ – 2023), Čovek sa 4 noge (Pozorište „Odeon“ – 2023).

Reditelj je nekoliko projekata: Leto tebe doziva – zvanični spot Grada Beograda za sezonu leto 2018, Beograd kao i drugi gradovi – serijal emisija 2019/2020, serija EnterUlazi, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2021/2022/2023, serija Igra sudbine 2022, film Ciklus 2022, serija Zakopane tajne 2023.

 

Takođe je glumio u nekoliko tv serija i filmova: serija Tate – frontmen benda, serija Kolo sreće – haker Krtica, Igra sudbine – Jamezdin, film Momak i devojke – policajac, kao i u mnogobrojnim predstavama pozorišta „Puž“ od 2000. do 2020. i  Teatra Ulica u predstavama Tamo negde u centru sveta i Kako ste?

U seriji Zakopane tajne publiku je osvojio likom Čedomira Čavića Čivave.

Ima svoju producentsku kuću Double Taurus d.o.o., koja već treću godinu zaredom uspešno organizuje jednu od najstarijih manifestacija u Evropi – Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Double Taurus d.o.o. trenutno radi na projektu serije Zakopane tajne, čiji je scenarista upravo autor teksta predstave Kokoške, Žarko Jokanović.

 

 

 

REČ REDITELJA

Ostao sam bez reči.

Narodno pozoriste Nis

Lica

JASMINKA HODŽIĆ - ANKICA
JOVAN KRSTIĆ, k. g. - KSENIJA
VESNA JOSIPOVIĆ - SARA
EVGENIJA STANKOVIĆ - DIKICA
ZORICA DAMJANOVIĆ / MAJA BANKOVIĆ - VANJA
DANILO MILENKOVIĆ, k. g. - MEDENI
ALEKSANDAR STEVANOVIĆ, k. g. - ZELENI

Tehnička ekipa

Inspicijent: Slobodan Ilić
Dizajn tona: Aleksandar Stevanović
Dizajn svetla: Dejan Cvetković
Svetlo: David Jovanović
Sufler: Vanja Šukleta

Tehnički direktor: Dejan Mitić
Majstor scene: Slaviša Filipović
Dekorateri: Srđan Kitanović, Miodrag Đorđević, Mića Lazarević, Nikola Stojanović
Rekviziteri: Nemanja Perić
Garderoberi: Dušica Mladenović, Katarina Pavlović
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Cvetanović, Ivana Lazarević
Krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić
Radionica: Goran Stanković, Dragan Perić, Branislav Nikolić, Aleksandar Rajić
Nabavka: Zoran Denčić, Ivan Todorović
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Tekst
Žarko Jokanović
Režija
Marko Jovičić
Scenograf
Andrej Marinović
Kostimograf
Petra Fotez
Koreograf
Jovana Ikonić
Muzika
Bata Zlatković
Lektor
Nataša Ilić
Fotograf
Nikola Milosavljević
Organizator
Snežana Jović
Premijera
25. novembar 2023
Scroll