Koprodukcija – Narodno pozorište Niš, Fakultet umetnosti u Nišu i Niški simfonijski orkestar

Pokrovitelj – Grad Niš

 

OPERA U 4 ČINA

Po noveli Karmen Prospera Merimea

Praizvedba 3. mart 1875.

 

 

O  kompozitoru

Žorž Bize (Georges-Alexandre-César-Leopold Bizet, 1838–1875) bio je  francuski kompozitor  i pijanista. Otac mu je bio profesor pevanja, majka pijanistkinja, a ujak je bio pevač. Već kao devetogodišnjak primljen je na Pariski konzervatorijum, gde je učio klavir, orgulje i kompoziciju.

Pretežno operski kompozitor, Bize je sem dvanaest opera napisao i tri operete, dve simfonije, više uvertira, svita, kantata, klavirskih dela i preko trideset solo pesama. Njegova muzika je puna duha, jasna i razumljiva, neopterećena unapred određenim sistemima i zamislima. Ona odiše zdravljem i snagom, ume da oživi strast i pokret i da oboji jakim živim bojama.

Važnija dela: Simfonija sa visokim Ce, svita Arležanka, opere Lovci na bisereDon ProkopioDevojka iz Perta, Mirej, ĆamileKarmen.

 Najpoznatije Bizeovo delo je svakako opera Karmen nastala 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala. Ovu katastrofu upotpunile su i loše kritike, koje su izašle u štampi sledećeg dana. Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen-Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana.

Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.

 

 

Događa se u Sevilji i okolini.

I čin

Ispred fabrike duvana stoje vojnici na straži. Mlada devojka Mikaela traži da vidi svog verenika (Don Hozea), kako bi mu prenela pozdrave od majke. Utom, Don Hoze dolazi i obaveštava poručnika o stanju u fabrici i devojkama koje tu rade. Tokom popodneva, za vreme pauze, one izlaze napolje, gde ih čekaju mnogobrojni udvarači. Među devojkama se nalazi i Ciganka po imenu Karmen, koja počinje da peva izazovnu habaneru. Reči pesme glase: „Ne znam kad ću voleti. Možda danas, možda sutra“. Ona brzo baca cvet Don Hozeu sa namerom da bude primećena, privlači pažnju i svi žele da joj se približe. Mikaela uspeva da proturi pismo i novac svom vereniku, kao i da ga poljubi, u ime pozdrava od majke. Nažalost, zbog Karmen u fabrici nastaje gužva i ona u svađi ranjava jednu radnicu. Devojke počinju da se raspravljaju oko toga ko je kriv, a na mesto nesreće ubrzo dolaze stražari. Zuniga sa žaljenjem hapsi Karmen, a Hoze je sprovodi u zatvor. Dok odlaze ka zatvoru, Karmen obećava Hozeu da će se naći sa njim izvan grada, pod uslovom da je pusti. Očaran njenom lepotom, Hoze to i čini, ali ga Zuniga vidi kako je oslobađa i hapsi njega, kao saučesnika, lišavajući ga činova.

                                                     

II čin

Sledeća scena se odvija u krčmi u koju navraćaju ciganski krijumčari. Svi uživaju u čarima Karmen i njenih drugarica Fraskite i Mercedes, dok igraju i pevaju za goste. Zuniga (koji se takođe nalazi u toj krčmi) pokušava da joj se dodvori pričom kako je narednik, koji ju je pustio, kažnjen i da se nalazi zbog nje u zatvoru. U krčmu svraća toreador Eskamiljo i sve zatečene poziva da dođu u arenu. Karmen odbija da im se pridruži.

Dva meseca kasnije, Hoze izlazi iz zatvora i peva o svojoj čežnji za Karmen, što ona uzvraća naručujući gozbu i igrajući za njega. Kada počne da pada mrak i bude bilo vreme da se Hoze vrati u kasarnu, Karmen se smeje i ruga njegovom osećanju odgovornosti.

Hoze pokazuje Karmen svoju ljubav tako što baca cvet pred njene noge, isti onaj koji mu je ona dala dva meseca ranije. Hoze je u dilemi i dvoumi se između vojske i Karmen, dok ga Zuniga tera na poslušnost. Hoze biva izazvan i vadi sablju, ali krijumčari, koji su se tu našli, sprečavaju sukob. Hoze više nema izbora i priključuje se krijumčarima i Ciganima, a o posledicama ne razmišlja.

 

Pauza 15 minuta

                                          

III čin

Scena počinje slikom krijumčara (među njima i Karmen), koji se probijaju kroz planinu. Karmen se zasitila Hozea i hoće da ga se reši. Zbog toga, ona i njene drugarice bacaju karte, da bi saznale sudbinu. Karte pokazuju skoru smrt za Karmen. U blizini, Mikaela traži Hozea po planini, u nadi da će ga odvratiti od Karmen. U blizini je i Eskamiljo (toreador), u potrazi za Karmen, ali nailazi na Hozea, koji ljubomorno misli da ga Karmen u poslednje vreme izbegava zbog toreadora. Hoze izaziva toreadora na dvoboj, ali krijumčari prekidaju i ovaj duel. Mikaela poziva Hozea da pođe sa njom u selo, zato što mu je majka na samrti.

                                                    

IV čin

Poslednji čin počinje u seviljskoj areni za borbu bikova. Gledaoci se okupljaju. Ubrzo se pojavljuju Karmen i Eskamiljo, koji zajedno pevaju pesmu o ljubavi. Drugarice Karmen (Mercedes i Fraskita) obaveštavaju je da je u publici Don Hoze, koji sigurno sprema osvetu. Prkosna Ciganka ne sluša upozorenja i ide mu u susret. Hoze staje pred Karmen i ponizno je moli za ljubav. On smatra da još ima nade za njih i da još mogu naći sreću, što Karmen odbija, iako je svesna opasnosti i Hozeove ljubomore. Ona sa prezirom baca Hozeov prsten, na isti način kao pre izvesnog vremena, kada mu je bacila cvet. Očajni Hoze vadi nož i ubija Karmen, čime se opera i završava.

 

Narodno pozoriste Nis

Lica

Karmen, Ciganka - Aleksandra Ristić
Don Hoze, narednik - Saša Arsenkov
Eskamiljo, toreador - Marko Milisavljević/Nikola Mikić
Mikaela, devojka sa sela - Katarina Simonović Ivanković/Miona Vukadinović
Morales, narednik straže - Lazar Lazarević/Emil Verzio
Fraskita, drugarica Karmen - Jelena Jovanović/Ema Ćoćić
Mercedes, drugarica Karmen - Nena Đurić/Milica Rakić
Zuniga, kapetan - Emil Verzio/Marko Milisavljević
Dankairo, krijumčar - Lazar Lazarević
Remendado, krijumčar - Nikola Stamenković/Damjan Mišić
Narod, vojnici, krijumčari - Maestrini – Hor Fakulteta umetnosti u Nišu

Tehnička ekipa

Direktor tehnike: Dejan Mitić
Majstor scene: Slaviša Filipović
Dekorateri: Srđan Kitanović, Miodrag Đorđević, Mića Lazarević, Radomir Pešić, Marin Rajić
Rekviziter: Dragan Nikolić
Garderoberi: Dušica Mladenović, Katarina Pavlović
Šminkeri, vlasuljari: Ljiljana Rašić, Marija Cvetanović, Ivana Lazarević
Krojački radovi: Marina Stevanović, Vladimir Pekić
Radionica: Goran Stanković, Dragan Perić, Aleksandar Rajić
Nabavka: Zoran Denčić
Vozač: Nebojša Šarčević

Narodno pozoriste Nis
poster
Dirigenti
Dejan Savić/Dijana Cvetković
Reditelj
Ivan Vuković
Kostimograf
Dejan Gocić
Scenograf
Katarina Pavlović
Koreograf
Ana Kazimić
Scenski pokret
Marko Pavlovski
Orkestar pripremio
Zoran Andrić
Koncert-majstor
Sanja Jović i Stanislava Alađozovski
Korepetitori
Mina Krasić i Anita Zdravković
Dirigent hora
Ivana Mirović
Asistenti kostimografa
Marina Stevanović i Vladimir Pekić
Asistent scenografa
Slaviša Filipović
Inspicijent
Aleksandar Stevanović
Dizajn svetla
Vojkan Dobrosavljević
Svetlo
Marko Đorđević
Majstor tona
Slobodan Ilić
Sufler
Ivana Mirović
Organizator
Snežana Jović
Premijera
14. jun 2022.
Scroll