Posted by on нов 1, 2017 in |

Документарна позоришна представа о најстаријој нацији на свету.

ЈАМИ ДИСТРИКТ је позоришна представа која се бави појмом НАЦИЈЕ и питањима националног идентитета у савременом друштву.
У форми лажног документарца, представа се базира на (измишљеном), али могућем догађају: у селу Јамена, на тромеђи Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, научници су – најсавременијим средствима (која укључују сателитско снимање земљине коре, специјалним камерама са инфра-црвеним и ренгентским зрацима) открили најстарије палеолитско насеље у историји човечанства. Откриће је значајно јер помера научна сазнања о почетку развоја људске врсте стотинама хиљада година уназад: хомо сапиенси су битно старији него што се до сада мислило.

Ово револуционарно откриће, од значаја је за читаво човечанство, али се за њега посебно интересују Срби, Хрвати и Бошњаци, будући да се праисторијска Јамена, налази на територији све три државе. Будући да свака држава покушава да га присвоји, почиње низ апсурдних теорија, о томе који је народ старији и коме припада древна Јамена.

Теорије воде све три нације у рат, а у рат се укључују и све светске силе, на различитим странама. Праисторијска Јамена бива уништена… а број жртава већи од 150 000.

Тада наступа мир и трајно решење за Јамену: она постаје дистрикт под међународним протекторатом, а транснационалне компаније, улажу новац у то да се на простору Јамене, отвори највећи научно-забавни парк на свету. Сви преживели становници села Јамена (има их око стотину) добијају посао: у овом парку, они ће за туристе, глумити древне Јаменце. Сви добијају костиме неандерталаца и плате, а међународна заједница с поносом истиче како је стопа незапослености у Јамени – нула. Све три нације сада су спуштене на ниво палеолитских људи, у служби крупног капитала.

Ова прича показује колико су националне поделе бесмислене, у XXI веку – када услед галопирајућег развоја науке и технологије, светом одавно владају транснационалне компаније и када 1% човечанства поседује 46% светског богатства. Идеја о нацији, пласира нам се као нешто на шта треба да будемо поносни, а заправо је феномен који понижава наше људско достојанство.

По својој форми, представа је фрагментарна и постмодерна, а њен важан део чини видео рад, састављен од различитих секвенци које подржавају форму лажног документарца, као и зива изведба оригиналне музике групе ВРОООМ. У видеу су наховане изјаве различитих политичара, доносилаца одлука и властодржаца, а како би све изгледало што уверљивије, ту су и лажна издања националних дневника и других информативних емисија.

Музику изводи група Вроом: Џемал ал Кисвани, Марко Грубић
Нарација и организација: Немања Драгаш