Posted by on феб 27, 2015 in |

Копродукција Народног позоришта у Нишу и Пулс театра у Лазаревацу

У зиму 1915, након инвазије Централних сила на Србију, почело је повлачење војске и народа преко завејаних албанских планина до обале Јадранског мора, одакле су савезници организовали транспорт до острва у Јонском мору. На овом путу српски народ доживео је један од највећих егзодуса у својој историји. Од глади, хладноће и исцрпљености умрло је око 245 000 људи. Додатни проблем представљали су чести напади одметнутих албанских племена на избегличке колоне. Овај догађај у српској историји познат је као Албанска голгота.

У овај историјски оквир смештена је драматична прича о Љубици, жени српског официра, која је са још 6 жена одлучила да се жртвује и оде у албанско село као робиња, не би ли тиме испунила ултиматум племенских вођа и омогућила слободан пролаз српској колони. Драма прати 3 године њеног живота у албанској кући, 3 године ишчекивања и наде да ће муж доћи по њу, али и суштинско буђење женског бића.

Ово је љубавна прича у којој се преплићу вечите теме жртвовања, части, избора и слободе онда када правог избора нема и када је сваки избор, заправо, неслобода.

Текст: Даница Николић Николић
Редитељ: Ксенија Крнајски
Драматург и лектор: Наташа Илић
Сценограф: Дејан Пантелић
Костимограф: Сања Которчевић
Композитор: Владимир Петричевић
Сценски покрет: Маја Миланови
Дизајн светла: Радомир Стаменковић