Posted by on мај 21, 2013 in Вести |

Народно позориште у Нишу основано је 1887. године, а четрдесет година касније развијала се и оперска сцена у нишком театру. Опере, оперете и оперски концерти извођени су до средине прошлог века. Након више од педесет година опера се поново враћа у нишко Народно позориште.

На иницијативу актуелног председника Скупштине града Ниша, проф. др Милета Илића, пре пет година покренута је реализација идеје обнављања нишке опере. Најпре је директор Народног позоришта у Београду и диригент Дејан Савић урадио елаборат о образовању оперске сцене у Народном позоришту у Нишу по угледу на многе европске опере, који је усвојило Градско веће и Скупштина града Ниша. Након тога је покренута реконструкција унутрашњости зграде Народног позоришта за потребе оперске сцене. Реконструисана је оркестарска рупа која сада може да прими 50 музичара, чиме је омогућено извођење опера у Народном позоришту у Нишу. Последњи корак у стварању формално-правних услова за постојање оперске сцене било је образовање службе за организовање и извођење оперских представа у оквиру уметничког сектора Народног позоришта у Нишу.

Захваљујући сарадњи Факултета уметности у Нишу и Народног позоришта у Нишу, родила се идеја о релизовању оперете Слепи миш, која је за два месеца припремљена искључиво нишким снагама. Уз ангажовање декана Факултета уметности Сузане Костић, професора и студената овог факултета, кренуло се у реализацију овог значајног пројекта, како за Ниш тако и за целу Србију. У пројекту је учествовало више од 300 сарадника, а само је на сцени 120 учесника.

Успешном реализацијом овог амбициозног и захтевног пројекта Ниш поново може рачунати на извођење својих и гостујућих опера у годинама које долазе.

Срећно нам било!