STRUČNI ŽIRI

Mia Begović, glumica, Zagreb
Bogdan Kostea, glumac i reditelj, Arad
Katarina Kocevska, glumica i dramska spisateljica, Skoplje
Branislav Žaga Mićunović, reditelj, Podgorica
Enver Petrovci, glumac i profesor, Priština

 

 

Mia Begović,već 1986. u svojoj 23. godini, koja je ujedno i godina diplomiranja na ADU u Zagrebu, biva proglašena najpopularnijom glumicom Jugoslavije. Prva nagrada struke je 1979, BRAMS. Slede uloge u teatru i pred kamerama, kontinuitet igranja na gotovo svim pozornicama Republike Hrvatske i na mnogim po Evropi, Americi, Australiji.

Od stotinjak pozorišnih i četrdesetak što filmskih, što televizijskih uloga, izdvaja: Gete – Ifigenija (Dubrovačke ljetne igre – nagrada Orlando), M. Jurić Zagorka – Barunica Lehotska (nagrada Zagrebačkog ljeta), Krleža – Barunica, Melder – Kranansteg, Olbi – Marta

Najponosnija je na svoj autorski projekat, monodramu Sve što sam prešutjela, s kojom nastupa na svim eminentnim festivalima. Apsolventkinja je na doktorskim studijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao pobornica celoživotnog obrazovanja.

 

 

Katarina Kocevska (1959, Skoplje).

Diplomirala na fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju 1982.

Član Dramskog teatra – Skoplje od 1983.

Pozorišna, filmska i TV glumica.

Autor dramskih tekstova i reditelj svoje drame Ljubavnici (trenutno na repertoaru u Dramskom teatru).

Dobitnica mnogih glumačkih nagrada.

Od 2018. je izabrana za selektora i direktora najvećeg pozorišnog festivala u Makedoniji „Vojdan Černodrinski”.

 

 

Bogdan Kostea (1967, Arad, Rumunija), glumac i reditelj.

Od 1991. godine glumac u Klasičnom pozorištu „Joan Slavici“ u Aradu.  Od 2001. godine je direktor ovog pozorišta.

Takođe, radio kao spiker na televiziji od 1995 do 2017, televizijski producent i reditelj od 2009. do 2015. godine.

Od 1991. godine do danas igrao u 46 predstava.

 

 

Branislav Mićunović (1952, Podgorica), pozorišni reditelj. Dugogodišnji profesor glume na Fakultetu dramaskih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, gde je rukovodilac postdiplomskih studija, predsednik Nacionalne komisijeza UNESKO i Nacionalnog saveta za kulturu. Počasni je predsednik Međunarodne pozoriššne mreže NETA, počasni član Međunarodne akademije „Eminesku“ i član Senata Prestonice Cetinje.

Studije pozorišne režije završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1975. godine. Tokom svoje karijere Mićunović je uglavnom režirao dela savremenih autora,a posebno uspešno je režirao komade domaćih dramskih autora. Režirao je u svim pozorištima u regionu.

Njegove predstave su sa uspehom prikazivane na najznačajnijim festivalima: Sterijino pozorje, Malim i eksperimentalnim scenama (MESS), Danima komedije, Susretima profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” i drugim.

Nagrađivan najznačajnijim profesionalnim i društvenim priznanjima, kao što su: nagrada za režiju „Joakim Vujić”, nagrada za režiju „Jovan Putnik”, Sterijina nagrada za režiju, Velika nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta, nagrada za doprinos pozorišnoj kulturi u Crnoj Gori „Veljko Mandić” i mnoge druge.

Branislav Mićunović je bio ministar kulture Crne Gore u tri mandata.

Trenutno se nalazi na poziciji ambasadora Crne Gore u Beogradu.

 

 

Enver Petrovci (1954, Priština), glumac, reditelj i dramatrurg.  Diplomirao 1974. glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Minje Dedića.

Kao glumac igrao je više od stotinu uloga u svim profesionalnim pozorištima u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, Novom Sadu, Skoplju, Podgorici, Subotici, Sarajevu, Banja Luci, Prištini, Budvi, Tirani, Zrenjaninu, Nišu itd.  Takođe je igrao u sedamdesetak igranih dugometražnih filmova i u desetine TV drama i serija. Režirao je u pozorištima u Prištini, Nišu, Skoplju, Njujorku, Fieru (Albanija), Tirani, Peci, Gnjilanu itd. Autor je pet drama, a po njegovom scenariju je snimljen dugometražni igrani turski film Teuta.

Osnivač je privatnih institucija: „Studio glume” 1994, Akademije umetnosti 2001. i pozorišta „Teatri i Babes Theatre” u Prištini. Takođe je osnivač pozorišta „Dodona” 1992 u Prištini. Kao profesor predaje na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Akademiji umetnosti u Tetovu i redovni je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo.

 

 


 

NOVINARSKI ŽIRI

Borka Trebješanin, Politika
Tanja Nježić, Blic
Tanja Mijović, Treći program RTS
Miljana Nikolić, Belami Niš
Lidija Georgijev, RTS, dopisništvo Niš

 


 

OKRUGLI STO KRITIKE

 

Prof. dr Jelena Lužina,  teatrološkinja

Prof. dr Milivoje Mlađenović, Sombor

Prof. dr Nenad Novaković,  Banja Luka

Bojan Munjin, Treći program Radio Zagreba

Aleksandra Glovacki, Drugi program Radio Beograda

Filip Vujošević, dramaturg

Igor Burić, Dnevnik  Novi Sad

 

 

Prof. dr Jelena Lužina (1950, Dubrovnik), teatrološkinja, spisateljica, prevoditeljka.

Dugogodišnja profesorka skopskog Fakulteta dramskih umetnosti. Utemeljila Institut za teatrologiju i Muzej Makedonskog narodnog teatra, napisala scenarije brojnih televizijskih dokumentaraca, vodila desetine teatroloških skupova, osmislila brojne teatrološke izložbe.

Objavljuje od 1968. godine, pišući na hrvatskom i na makedonskom jeziku. Objavila stotine pozorišnih, filmskih i književnih kritika, kao i devetnaest autorskih knjiga, mahom naučnih. Priredila Makedonsku digitalnu pozorišnu enciklopediju (2002. godine) i više od šezdeset antologija, zbornika i monografija objavljenih na makedonskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

Dobitnica je desetak književnih, naučnih i prevodilačkih nagrada.

 

 

Prof.  dr Milivoje Mlađenović (1959, Bijeljina), pisac i teatrolog.

Uporedo se bavio pozorišnom praksom (dugogodišnji upravnik Narodnog pozorišta u Somboru, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktor Sterijinog pozorja u Novom Sadu, umetnički savetnik Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu), pedagoškim radom (vanredni profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru) i naučno-istraživačkim i teatrološkim radom (doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu) u oblasti književnosti i, posebno, dramske književnosti za decu.

Napisao je desetak dramskih komada za decu koji se izvode na pozorišnim scenama u Srbiji i BiH. U Šabačkom pozorištu izvedena mu je komedija Rable/Vrlina/Greh, a u Narodnom pozorištu Sombor drama Maestro o slikaru Milanu Konjoviću.

Autor je više pozorišnih studija,dve knjige pozorišnih komada za decu, knjige aforizama, knjige pozorišnih putopisa, drame Skandalozna komedija, Gorocvet2012itd.

Selektor je Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, a bio je i  selektor drugih značajnih pozorišnih manifestacija i član žirija najuglednijih pozorišnih festivala.

Za svoj umetnički i društveni angažman dobitnik je mnogobrojnih priznanja, među kojima su „Nikola Petrović Peca“za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Zlatna značka KPZ Srbije, Zlatna povelja „Laza Kostić“ za najbolju novinsku reportažu na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer“, Oktobarska nagrada Grada Sombora.

Živi u Somboru.

 

 

Nenad Novaković (1960, Gornji Vijačani, Prnjavor), novinar, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi.

Diplomirao jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezikna Filozofskom fakultetu u Prištini, doktorirao na Fakultetu za menadžment na ALFA univerzitetu u Beogradu. Radio kao novinar i urednik na Radio i TV Prištini, u dnevnim novinama Glas iz Banja Luke i Oslobođenje iz Sarajeva i sarađivao sa mnogim omladinskim i književnim časopisima i listovima u SFRJ. Bio direkor Radio Banja Luke, Glasa srpkog i BEL televizije u Banja Luci.

Osnivač je časopisazadruštvena pitanjaAktuelnosti, časopisa za tržišne komunikacije Kontakt,nedeljnika Puls, kao i časopisa za vizuelne komunikacije Agon. Vodi studije medija i komunikacija na IUT-u, vanredni je profesor na BLC-u i direktor je Narodnog pozorišta Republike Srpske od 2011.godine.

Autor je više stručnih, naučnih i publicističkih tekstova, urednik i priređivač više knjiga, antologija, sabranih i izabranih dela, autor četiri knjige.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za doprinos u kulturi, među kojima suZlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izuzetan rad u kulturi i medalja „Nikola Tesla“ nemačkog časopisa Nova dimenzija u nauci i magazina IVAS Art of image.

Živi i radi u Banja Luci.

 

 

Bojan Munjin (1954, Ljubljana), novinar i pozorišni kritičar.

Fakultet političkih nauka završio u Zagrebu.

Svoje pozorišne kolumne pisao je za riječki Novi list, splitski Feral tribjun, zagrebačko Kazalište, novosadsku Scenu, sarajevske Dane, beogradski NIN, Radio Zagreb 3 i zagrebački Arkzin. Danas svoje kritike objavljuje u zagrebačkim Novostima – nedeljniku zajednice Srba u Hrvatskoj, Kulturnom dodatku Politike i na Radio Beogradu 2.

Vodio je mnoge pozorišne okrugle stolove, od Festivala malih scena u Rijeci, MESS-a u Sarajevu, BITEF-a u Beogradu i Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda u Užicu, do Budva Grad Teatra.

Živi u Beogradu i Zagrebu.

 

 

Aleksandra Glovacki, dramaturškinja i pozorišna kritičarka iz Beograda.

Diplomirala dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, apsolvirala opštu književnost sa teorijom na Filoškom fakultetu u Beogradu.

Urednica u Redakciji za kulturu Radio Beograda, gde piše pozorišnu kritiku. Autorka više dramatizacija, kao i originalnih drama, izvođenih u pozorištima Srbije I Crne Gore.

 

 

Filip Vujošević (1977, Beograd), dramski pisac.

Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Izvedene drame: Dan DŽ (2002), Fejk porno (grupa autora, 2005), Halflajf (2005), Hamlet Hamlet Eurotreš (sa Majom Pelević, 2008), Ronalde, razumi me (2008), Fejkbuk (grupa autora, 2011), Žabe u vreloj vodi (2013), Život stoji, život ide dalje (2015), Gozba (2016).

Dobitnik više nagrada, među kojima su Specijalna Sterijina nagrada za dramaturšku inovativnost za komad Halflajf 2006. godine i Specijalna Sterijina nagrada za autorski tim predstave Život stoji, život ide dalje 2015. godine. Dramaturg na više nagrađivanih produkcija u beogradskim pozorištima (Bitef teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište). Od 2017. godine obavlja funkciju dramaturga i koselektora Bitef festivala.

 

 

Igor Burić (1976, Tuzla), pozorišni kritičar.

Kao student filozofije (Filozofski fakultet, Novi Sad) pisao i objavljiivao tekstove o filozofiji, teoriji i kritici kulture, novim medijima, književnosti, muzici, pozorištu, filmu, interdisciplinarnim umetničkim formama. Od 2003. piše i pozorišnu kritiku u novosadskom Dnevniku, čime nastavlja veliku tradiciju ovog lista. Pored toga, piše članke, intervjue, kritike kao stalni ili povremeni saradnik skoro svih relevantnih pozorišnih časopisa (Scena, Ludus, Pozorište), kao i drugih štampanih i internet izdanja.

Za pisanje i druga profesionalna postignuća Igor Burić je kao „gotovo ekscesna pojava među mladim novinarima u Dnevniku i u kulturnoj rubrici” dobio jednu od godišnjih nagrada tog lista 2004. Priznanje van kuće u kojoj radi stiglo je 2005, kada je dobio treću nagradu za najboljeg mladog novinara u Novom Sadu.

Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku osvojio je 2014.

 

Scroll