САОПШТЕЊЕ

У Народном позоришту Ниш је од 11. до 19. марта одржан први Фестивал балканског културног простора „Театар на раскршћу“. У претходних 9 дана имали смо прилику да гледамо 10 представа из 8 земаља, од којих осам у такмичарском програму (Кад би Сомбор био Холивуд – Народног позоришта Сомбор, We are born naked and the rest is… … МЕСС Сарајево, Капитал Краљевског позоришта Зетски дом на Цетињу, Филоктет Хрватског народног казалишта у Вараждину, Балкански шпијун Народног позоришта у Београду, Вишњик драмског театра Иван Радоев из Плевена у Бугарској, Фестен Драмског театра из Скопља у Македонији и Сумрак богова Словенског народног гледалишча из Марибора у Словенији). Кроз салу Народног позоришта у Нишу прошло је око 5 000 гледалаца, а на сцени је за њих играло стотинак глумаца. Дочекали смо 417 гостију из земље и иностранства, у пратећем програму било је 84 учесника, а око 700 људи је пратило округле столове и пратеће програме.

Одлуке су доносила три жирија: стучни жири, жири округлог стола критике и жири новинара.

Стручни жири у саставу председница Миа Беговић, глумица из Загреба, и чланови: Катарина Коцевска, глумица из Скопља, Богдан Костеа, глумац и редитељ из Арада, Бранислав Мићуновић, Његова екселенција амбасадор Црне Горе у Србији и редитељ из Подгорице, и Енвер Петровци, глумац и професор из Приштине донели су следећу одлуку:

 

ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛУ ТЕАТАР НА РАСКРШЋУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НИШ 2019

Једногласном одлуком стручног жирија додељене су следеће награде:

Награда за најбољу представу…….СУМРАК БОГОВА
Награда за режију………………………ДАЛИБОР МАТАНИЋ

 

Награда за глумачка остварења:

-најбоља женска улога…………………..НАТАША МАТЈАШЕЦ РОШКЕР
-најбоља мушка улога……………………МАРКО МАРКОВИЋ
-најбоља млада глумица………………..ЈЕЛЕНА ЛАБАН
-најбољи млади глумац………………….ПЕТЈА ЛАБОВИЋ
Награда за сценографско остварење……….МАРКО ЈАПЕЉ
Награда за костимографско остварење……ТАТЈАНА РАДИШИЋ
Награда за оригиналну сценску музику…..ИРЕНА ПОПОВИЋ ДРАГОВИЋ
Награда за сценски покрет……………..АНДРЕЈА КУЛЕШЕВИЋ
Специјална награда……………………….ГЛУМАЧКОМ АНСАМБЛУ ПРЕДСТАВЕ КАПИТАЛ

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА

Након неколико седница и последње, одржане 18. 3. 2019. године, после одгледаних свих представа, стручни жири је ЈЕДНОГЛАСНО донео одлуке, уважавајући уметничка дела и остварења, као и основне критеријуме који дефинишу смисао овог Фестивала, дакле афирмацију сличности и разлика културног идентитета државе и народа који деле исто раскршће европских и светских путева у изазовима и перспективама савременог театра.

Награда за најбољу представу додељује се Словенском народном гледалишчу Марибор за представу СУМРАК БОГОВА која је, упркос изразито тешкој теми, свим својим елементима градила и направила аутентичну театарску магију.

Награда за режију додељује се ДАЛИБОРУ МАТАНИЋУ за представу СУМРАК БОГОВА. Редитељски поступак Далибора Матанића исказан је у неколико равни: поузданим редитељским поступком, ишчитавањем глобалне трагичке теме рађања фашизма, те у њој безнадежне позиције човека и његовог страдања. Жири је веома ценио суверену редитељеву транспозицију знаменитог филмског штива у аутентичну позоришну форму и способност редитеља Далибора Матанића, иако филмског уметничког ствараоца, да у овој представи афирмише аутентично промишљање театра.

Награда за најбољу женску улогу додељује се НАТАШИ МАТЈАШЕЦ РОШКЕР за улогу Баронице Софи фон Ешенбек у представи СУМРАК БОГОВА. Њена фасцинантна глумачка зрелост је афирмисала женски принцип у доминантном мушком свету и минуциозно одабраним детаљима, достојним врхунског талента и занатске беспрекорности, усмеравала енергију комплетног глумачког ансамбла.

Награда за најбољу мушку улогу додељује се МАРКУ МАРКОВИЋУ за улогу Ернеста Бошњака у представи КАД БИ СОМБОР БИО ХОЛИВУД. Његова глума је подразумевала раслојавање лика, давала основни тон игре целог ансамбла и фуриозно га водила кроз епохе Сомбора.

Награда за најбољу младу глумицу додељује се ЈЕЛЕНИ ЛАБАН за улогу у представи КАПИТАЛ за снагу трагеткиње и заиграност детета.

Награда за најбољег младог глумаца додељује се ПЕТЈИ ЛАБОВИЋУ за улогу Мартина фон Ешенбека у представи СУМРАК БОГОВА, који је минималним глумачким средствима, лавирајући између мушког и женског принципа, у исти мах био легитимни наследник монструозне породице али и њен егзекутор.

Награда за сценографско остварење додељује се МАРКУ ЈАПЕЉУ за представу СУМРАК БОГОВА Словенског народног гледалишча Марибор (Словенија). Сведена сценографија је истовремено дефинисала атмосферу декадентног салона и отварала просторе који су се сливали у гасну комору.

Награда за костимографско остварење додељује се ТАТЈАНИ РАДИШИЋ, за представу КАД БИ СОМБОР БИО ХОЛИВУД која је креирала костиме поигравајући се на оштрој и опасној граници између Ероса и Танатоса и на сцену изнела стилизоване одјеке прошлих епоха, али и дух Сомбора.

Награда за оригиналну сценску музику додељује се ИРЕНИ ПОПОВИЋ ДРАГОВИЋ за представу КАД БИ СОМБОР БИО ХОЛИВУД, чија оригинална музика није само бојила атмосферу представе него је и омогућила глумцима да реализују сложене задатке.

Награда за сценски покрет додељује се АНДРЕЈИ КУЛЕШЕВИЋ за представу КАД БИ СОМБОР БИО ХОЛИВУД Народног позоришта у Сомбору (Србија), чија су решења ванредном прецизношћу допринела да речитости ове представе није био потребан говор.

Специјална награда додељује се ГЛУМАЧКОМ АНСАМБЛУ ПРЕДСТАВЕ КАПИТАЛ Краљевског позоришта Зетски дом на Цетињу (Црна Гора), који је изузетном преданошћу, огромном енергијом и занатским умећем пленио са сцене и оставио моћан ефекат.

 

ЖИРИ ОКРУГЛОГ СТОЛА КРИТИКЕ, радио је у саставу: Проф. др Јелена Лужина, театролошкиња из Скопља, Филип Вујошевић, драматург из Београда, управник Народног позоришта Републике Српске проф. др Ненад Новаковић из Бања Луке , проф. др Миливоје Млађеновић из Сомбора, позоришни критичар Бојан Муњин из Загреба и Београда, позоришна критичарка Александра Гловацки из Београда, позоришни критичар Игор Бурић из Новог Сада и донео следећу одлуку:

ОДЛУКА ЖИРИЈА ОКРУГЛОГ СТОЛА КРИТИКЕ

Жири Округлог стола критике фестивала Театар на раскршћу, у саставу Јелена Лужина, Алескандра Гловацки, Миливоје Млађеновић, Ненад Новаковић, Бојан Муњин, Игор Бурић и Филип Вујошевић, након одгледаних осам представа такмичарског програма, на седници одржаној 18. марта 2019. године у Нишу, донео је следећу одлуку:

Награда Округлог стола критике за најбољу представу већином гласова се додељује представи Сумрак богова, СНГ Марибор, у режији Далибора Матанића и драматизацији Ивора Мартинића.

Максимално кохерентним и заокруженим позоришним језиком, као и сугестивном и прецизном глумачком игром, ауторски тим и извођачи су нам показали савремено и актуелно сценско читање приче која тематизује политичке и етичке ломове времена у коме живимо.

Жири има потребу да нагласи да је одлуку донео већином гласова и да су у ужем избору била још два веома вредна остварења, Кад би Сомбор био Холивуд Кокана Младеновића, Народно позориште Сомбор и Капитал Андраша Урбана, Краљевско позориште Зетски дом на Цетињу.

 

Жири новинара радио је у саставу Борка Требјешанин (“Политика“), Тања Мијовић (Трећи програм РТС-а), Миљана Николић (“Белами“), Лидија Георгијев (РТС, дописништво Ниш) и председник Татјана Њежић („Блиц“) и донео следећу одлуку:

ОДЛУКА ЖИРИЈА НОВИНАРА

Жири новинара првог фестивала „Театар на раскршћу“ који је радио у саставу Борка Требјешанин (“Политика“), Тања Мијовић (Трећи програм РТС-а), Миљана Николић (“Белами“), Лидија Георгијев (РТС, дописништво Ниш) и председник Татјана Њежић („Блиц“) је, на састанку одржаном 19. Марта у касним вечерњим сатима, донео одлуку да признање НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА додели остварењу „Сумрак богова“ Ивора Мартинића у режији Далибора Матанића и извођењу Словенског народног гледалишча Марибор (Словенија).

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Инспирисана чувеним Висконтијевим филмом представа „Сумрак богова“ остварење је високих уметничких домета у коме се на позоришно снажан, узбудљив а пријемчив начин преламају међусобни утицаји, спајања и раздвајања, односно раскршћа; театарског и филмског израза, историје и данашњице, појединца и друштва, човека са самим собом…

Из сцене у сцену, кроз заносан редитељски рукопис и хвале вредну глумачку игру, пулсира акутна дијагноза данашњице – свако је и сви смо виновници сумрака у ком живимо. И богови, који год, и сумраци хране се нашом снисходљивошћу, похлепом, страховима, чак и чежњама, непромишљеношћу такође…

Има много нас у нама, говорила је велика Мира Ступица, а ова представа доказује и да добро позориште осветљава у човеку раскршће одлуке – бити део решења или део проблема.

Председник жирија

Татјана Њежић

 

Награде се састоје од: статуете и повеље Театра на раскршћу које је дизајнирала графички дизајнер, Драгана Николић, и новчане награде коју је обезбедио град Ниш.

 

 

 

 


 

 

Награда за најбољу представу – 1 награда;

Награда за режију – 1 награда;

Награда за глумачко остварење: 4 награде;

– најбоља женска улога – 1 награда;

– најбоља мушка улога – 1 награда;

– награда за најбољу младу глумицу – 1 награда;

– награда за најбољег младог глумца – 1 награда;

Награда за сценографско остварење – 1 награда;

Награда за костимографско остварење – 1 награда;

Награда за оригиналну сценску музику – 1 награда;

Награда за сценски покрет – 1 награда;

Награда округлог стола критике – 1 награда;

Специјална награда – 1 награда;

Награда публике за најбољу представу – 1 награда.

Награда жирија новинара– 1 награда.

Scroll