“Sumrak bogova” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora trijumfovala je na Prvom međunarodnom pozorišnom festivalu “Teatar na raskršću”, održanom pod okriljem Narodnog pozorišta u Nišu.

Ovu dramu, koja prati uspon i propast bogate nemačke porodice Esenbek za vreme nacističke Nemačke, napisao je Ivor Martinić oslanjajući se na čuveni film Lukina Viskontija, a na scenu postavio Dalibor Matanić. Slovenačka predstava je osvojila i nagradu okruglog stola kritike i nagradu žirija novinara, Matanić je nagrađen za režiju, Marko Japelj za scenografiju, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Nataši Matjašec Rošker za tumačenje baronice Sofi fon Esenbek a za najboljeg mladog glumca proglašen je Petja Labović, koji je igrao njenog sina, Martina fon Esenbeka.

Podsetimo, u zvaničnoj konkurenciji je bilo osam predstava, a žiri je izdvojio i autorski projekat Kokana Mladenovića „Kad bi Sombor bio Holivud”. Produkcija somborskog Narodnog pozorišta nagrađena je, naime, za originalni scenski pokret (Andreja Kulešević), muziku (Irena Popović Dragović), kostimografiju (Tatjana Radišić), dok je Marko Marković zavredeo priznanje za najboljeg glumca za rolu Ernesta Bošnjaka. Jelena Laban je dobila nagradu kao najbolja mlada glumica za ulogu u „Kapitalu” Andraša Urbana, a ceo glumački ansambl ove predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja dobio je specijalnu nagradu žirija, koji su tvorili Mia Begović, Katarina Kocevska, Bogdan Kostea, Branislav Mićunović i Enver Petrovci.

Festival je, inače, sinoć završen uručenjem nagrada i izvođenjem predstave “Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob” po tekstu Biljane Srbljanović u režiji grčkog reditelja Tanos Nikas i izvođenju Ars Moriendi Theatre group iz Soluna.

Igor Burić

Izvor: Dnevnik.rs


Scroll