“Сумрак богова” Словенског народног гледалишча из Марибора тријумфовала је на Првом међународном позоришном фестивалу “Театар на раскршћу”, одржаном под окриљем Народног позоришта у Нишу.

Ову драму, која прати успон и пропаст богате немачке породице Есенбек за време нацистичке Немачке, написао је Ивор Мартинић ослањајући се на чувени филм Лукина Висконтија, а на сцену поставио Далибор Матанић. Словеначка представа је освојила и награду округлог стола критике и награду жирија новинара, Матанић је награђен за режију, Марко Јапељ за сценографију, награда за најбољу женску улогу припала је Наташи Матјашец Рошкер за тумачење баронице Софи фон Есенбек а за најбољег младог глумца проглашен је Петја Лабовић, који је играо њеног сина, Мартина фон Есенбека.

Подсетимо, у званичној конкуренцији је било осам представа, а жири је издвојио и ауторски пројекат Кокана Младеновића „Кад би Сомбор био Холивуд”. Продукција сомборског Народног позоришта награђена је, наиме, за оригинални сценски покрет (Андреја Кулешевић), музику (Ирена Поповић Драговић), костимографију (Татјана Радишић), док је Марко Марковић завредео признање за најбољег глумца за ролу Ернеста Бошњака. Јелена Лабан је добила награду као најбоља млада глумица за улогу у „Капиталу” Андраша Урбана, а цео глумачки ансамбл ове представа Краљевског позоришта Зетски дом са Цетиња добио је специјалну награду жирија, који су творили Миа Беговић, Катарина Коцевска, Богдан Костеа, Бранислав Мићуновић и Енвер Петровци.

Фестивал је, иначе, синоћ завршен уручењем награда и извођењем представе “Сарајево 1914 – Мали ми је овај гроб” по тексту Биљане Србљановић у режији грчког редитеља Танос Никас и извођењу Арс Мориенди Тхеатре гроуп из Солуна.

Игор Бурић

Извор: Dnevnik.rs


Scroll