U niškom Narodnom pozorištu sinoć je održana premijera predstave Heroj nacije po tekstu Ivana Lalića, a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, a obeležile su je emotivne reakcije glumaca koji su ovo izvođenje posvetili nedavnom preminulom kolegi Dragoslavu Saviću Safi. Glumac Dragan Boža Marjanović rekao je da se osećalo da je Safa sa njima na sceni jer se utkao u ovaj pozorišni komad.

 

Glumačka ekipa predvođena Marjanovićem u glavnoj ulozi Budimira Životića, koju je upravo Safa trebalo da tumači, imala je nimalo lak zadatak. Koliko je teška uloga u kojoj se našao Marjanović posvedočio je on nakon premijere.

“Nisam ranije bio u sličnoj situaciji tako da je to bila novina za mene. Imali smo na umu da nemamo puno vremena, a opet imamo jako veliku želju da napravimo dobru predstavu i da je zaokružimo, ali da je zaokružimo sa našim pokojnim kolegom. Zaiste se nekako osećalo sve vreme, pa evo i nakon premijere kao da je on tu, jer on je utkao sebe u ovu predstavu, došao do pred sam kraj i mi smo imali tu obavezu i prema njemu da to napravimo onako kako bi on voleo da izgleda. Nadam se, da je u poziciji, da bi mu se dopalo to što smo mi uradili” – rekao je Dragan Boža Marjanović.

 

Sudeći po reakcijama publike, glumački ansambl niškog teatra dobro je izneo ovu predstavu, a zadovoljstvo nije krio ni autor teksta ovog komada Ivan Lalić.

“Moram da priznam da sam fasciniran! Moram iz ugla pisca, to je pisano pre nekih 14, 15 godina i obično kada se desi neki protok vremena komadi imaju problem sa kopčanjem sa stvarnošću. Ovaj komad ne da nema taj probem, nego mi se čini da je još aktuelniji nego kada je pisan” – rekao je Lalić.

 

On objašnjava da se ovaj komad bavi medijima i odnosom konzument i mediji, te premisom “nije važno šta je istina, nego šta je na televiziji”.

“Ako to prevedemo na neki plan mislim da ona vrlo korespondira sa aktuelnom političkom situacijom. To je još vidljivija i jasnija kritika stanja i uloge medija u savremenom društvu” – objasnio je Lalić.

 

 

Pozorište u doba pandemije

Ova premijera bila je drugačija jer zbog epidemijskih mera sala nije mogla biti ispunjena, ali publika i glumci saglasni su da je važno da se predstave održavaju.

Glumac Uroš Milojević koji je tumačio ulogu Ljupčeta kaže da je drugačije glumiti kada se ne vide sve reakcije publike.
“Čujemo, ali ne vidimo reakcije publike jer naravno svi nose maske. Prosto svi vidimo samo oči i u tom smislu je teže izvođenje, ali imam utisak da se publika stvarno uželela pozorišta. Ja znam po sebi da sam se ja uželeo i da igram i da gledam predstave tako da možda sam subjektivan. Ali mislim da se publika uželela“ – rekao je nakon premijere Milojević.

 

Autor predstave Ivan Lalić je takođe prokomentarisao ulogu pozorišta u vreme pandemije.
“Mislim da smo se stvarno umorili od korone i od svega i svih zala i muka. Divno je što pozorište može da ima tu terapeutsku ulogu. Ja sam presrećan zaista” – naglasio je Lalić.

Prva repriza predstave Heroj nacije zakazana je za večeras u 19:30 dok je prvo naredno izvođenje 16. maja.

 

Autor: Uroš Kostić
Izvor: Južne vesti


Scroll