У нишком Народном позоришту синоћ је одржана премијера представе Херој нације по тексту Ивана Лалића, а у режији Спасоја Ж. Миловановића, а обележиле су је емотивне реакције глумаца који су ово извођење посветили недавном преминулом колеги Драгославу Савићу Сафи. Глумац Драган Божа Марјановић рекао је да се осећало да је Сафа са њима на сцени јер се уткао у овај позоришни комад.

 

Глумачка екипа предвођена Марјановићем у главној улози Будимира Животића, коју је управо Сафа требало да тумачи, имала је нимало лак задатак. Колико је тешка улога у којој се нашао Марјановић посведочио је он након премијере.

“Нисам раније био у сличној ситуацији тако да је то била новина за мене. Имали смо на уму да немамо пуно времена, а опет имамо јако велику жељу да направимо добру представу и да је заокружимо, али да је заокружимо са нашим покојним колегом. Заисте се некако осећало све време, па ево и након премијере као да је он ту, јер он је уткао себе у ову представу, дошао до пред сам крај и ми смо имали ту обавезу и према њему да то направимо онако како би он волео да изгледа. Надам се, да је у позицији, да би му се допало то што смо ми урадили” – рекао је Драган Божа Марјановић.

 

Судећи по реакцијама публике, глумачки ансамбл нишког театра добро је изнео ову представу, а задовољство није крио ни аутор текста овог комада Иван Лалић.

“Морам да признам да сам фасциниран! Морам из угла писца, то је писано пре неких 14, 15 година и обично када се деси неки проток времена комади имају проблем са копчањем са стварношћу. Овај комад не да нема тај пробем, него ми се чини да је још актуелнији него када је писан” – рекао је Лалић.

 

Он објашњава да се овај комад бави медијима и односом конзумент и медији, те премисом “није важно шта је истина, него шта је на телевизији”.

“Ако то преведемо на неки план мислим да она врло кореспондира са актуелном политичком ситуацијом. То је још видљивија и јаснија критика стања и улоге медија у савременом друштву” – објаснио је Лалић.

 

 

Позориште у доба пандемије

Ова премијера била је другачија јер због епидемијских мера сала није могла бити испуњена, али публика и глумци сагласни су да је важно да се представе одржавају.

Глумац Урош Милојевић који је тумачио улогу Љупчета каже да је другачије глумити када се не виде све реакције публике.
“Чујемо, али не видимо реакције публике јер наравно сви носе маске. Просто сви видимо само очи и у том смислу је теже извођење, али имам утисак да се публика стварно ужелела позоришта. Ја знам по себи да сам се ја ужелео и да играм и да гледам представе тако да можда сам субјективан. Али мислим да се публика ужелела“ – рекао је након премијере Милојевић.

 

Аутор представе Иван Лалић је такође прокоментарисао улогу позоришта у време пандемије.
“Мислим да смо се стварно уморили од короне и од свега и свих зала и мука. Дивно је што позориште може да има ту терапеутску улогу. Ја сам пресрећан заиста” – нагласио је Лалић.

Прва реприза представе Херој нације заказана је за вечерас у 19:30 док је прво наредно извођење 16. маја.

 

Аутор: Урош Костић
Извор: Јужне вести


Scroll