U niškom Narodnom pozorištu bogat pozorišni, festivalski i pesnički program. Milovanović: “Šopalovići” otvaraju prvi skup balkanskih zemalja

 

NIŠKO Narodno pozorište spremilo je tokom ovog meseca za svoju publiku ne samo pozorišni već i poetski program, pa od 15. januara nijedne večeri scena neće biti prazna. Zavesu podiže pesnikinja, dramska spisateljica i scenaristkinja Milena Marković, koja će čitati svoje stihove, a do kraja januara na istoj adresi biće izvedene dve gostujuće i nekoliko domaćih predstava. U ovom teatru uveliko spremaju i prvi festival balkanskih zemalja “Teatar na raskršću”, a tokom pozorišne godine biće odigrano čak devet premijera!

Poetsku “zavesu” (u saradnji sa Drugim programom Radio Beograda) podigao je prošlog meseca Matija Bećković pred prepunom pozorišnom salom, dok u martu dolazi Čarls Simić da Nišlijama kazuje svoje stihove.

– Svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu imamo i muzičko-poetske večeri “Glumci govore poeziju”. Prihod od ovog programa namenili smo, na kraju sezone, otkupu knjiga niških pesnika koje ćemo potom pokloniti bibliotekama u okrugu. – otkriva Spasoje Ž. Milovanović, koji je na čelo kuće došao u avgustu prošle godine i od tada uveo mnoge novine i sadržaje. – Inače, nešto slično sam radio u muzeju nacionalnog teatra, dok sam bio direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, ali nije imalo tako veliki odziv kao ovde. Ispostavilo se da je publika željna da čuje kako veliki glumci govore stihove po svom izboru, ali i čuje najveće savremene pesnike da kazuju sopstvenu poeziju.

Upravnički mandat Milovanović je počeo premijerom “Slikarke” (u režiji Stevana Bodrože), nastavio “Limunacijom” (Nebojša Bradić) i “Igrama u pesku”, u postavci Davida Alića. Za 9. februar najavljena je premijera drame Mira Gavrana “Sladoled” (Milovanović će režirati), a mesec dana kasnije Simovićevo “Putujuće pozorište Šopalović” biće izvedeno u čitanju Tanje Mandić Rigonat.

– Premijera je planirana za 11. mart i Dan pozorišta, kada počinje i festival “Teatar na raskršću”. Nameravamo da obuhvatimo trinaest zemalja balkanskog prostora, od Turske do Italije – objašnjava Milovanović.

Do kraja sezone u niškom teatru će se naći i “Kneginja od Foli Beržera” (režija Jug Radivojević), “Jabuke” bi trebalo na scenu da postavi Snežana Trišić, “Kako vam drago” Nikita Milivojević, a “Ivkovu slavu” Bojan Stojčetović.

DVA GOSTOVANJA

PRVO od dva gostovanja (nastalo saradnjom beogradske UK “Vuk Stefanović Karadžić”, lazarevačkog Prvog prigradskog pozorišta “Puls teatar” i Kulturnog centra Pančevo): predstavu “Kod šejtana” režirao je Stevan Bodroža. Iz koprodukcije “Beo arta”, “Hartefakta”, Bitef teatra i festivala MESS iz Sarajeva nastala je drama “Aveti”, u režiji Andreja Nosova.


Scroll