У нишком Народном позоришту богат позоришни, фестивалски и песнички програм. Миловановић: “Шопаловићи” отварају први скуп балканских земаља

 

НИШКО Народно позориште спремило је током овог месеца за своју публику не само позоришни већ и поетски програм, па од 15. јануара ниједне вечери сцена неће бити празна. Завесу подиже песникиња, драмска списатељица и сценаристкиња Милена Марковић, која ће читати своје стихове, а до краја јануара на истој адреси биће изведене две гостујуће и неколико домаћих представа. У овом театру увелико спремају и први фестивал балканских земаља “Театар на раскршћу”, а током позоришне године биће одиграно чак девет премијера!

Поетску “завесу” (у сарадњи са Другим програмом Радио Београда) подигао је прошлог месеца Матија Бећковић пред препуном позоришном салом, док у марту долази Чарлс Симић да Нишлијама казује своје стихове.

– Сваког последњег понедељка у месецу имамо и музичко-поетске вечери “Глумци говоре поезију”. Приход од овог програма наменили смо, на крају сезоне, откупу књига нишких песника које ћемо потом поклонити библиотекама у округу. – открива Спасоје Ж. Миловановић, који је на чело куће дошао у августу прошле године и од тада увео многе новине и садржаје. – Иначе, нешто слично сам радио у музеју националног театра, док сам био директор Драме Народног позоришта у Београду, али није имало тако велики одзив као овде. Испоставило се да је публика жељна да чује како велики глумци говоре стихове по свом избору, али и чује највеће савремене песнике да казују сопствену поезију.

Управнички мандат Миловановић је почео премијером “Сликарке” (у режији Стевана Бодроже), наставио “Лимунацијом” (Небојша Брадић) и “Играма у песку”, у поставци Давида Алића. За 9. фебруар најављена је премијера драме Мира Гаврана “Сладолед” (Миловановић ће режирати), а месец дана касније Симовићево “Путујуће позориште Шопаловић” биће изведено у читању Тање Мандић Ригонат.

– Премијера је планирана за 11. март и Дан позоришта, када почиње и фестивал “Театар на раскршћу”. Намеравамо да обухватимо тринаест земаља балканског простора, од Турске до Италије – објашњава Миловановић.

До краја сезоне у нишком театру ће се наћи и “Кнегиња од Фоли Бержера” (режија Југ Радивојевић), “Јабуке” би требало на сцену да постави Снежана Тришић, “Како вам драго” Никита Миливојевић, а “Ивкову славу” Бојан Стојчетовић.

ДВА ГОСТОВАЊА

ПРВО од два гостовања (настало сарадњом београдске УК “Вук Стефановић Караџић”, лазаревачког Првог приградског позоришта “Пулс театар” и Културног центра Панчево): представу “Код шејтана” режирао је Стеван Бодрожа. Из копродукције “Бео арта”, “Хартефакта”, Битеф театра и фестивала МЕСС из Сарајева настала је драма “Авети”, у режији Андреја Носова.


Scroll