• Dejan Cicmilović

Rođen 1971. Završio Srednju glumačku školu u klasi Mime Vuković Kurić i glumu na  FU u Prištini u klasi prof. Svetozara Rapajića. Od 1991. do 1993. u stalnom angažmanu u Teatru Joakim Vujić u Kragujevcu. U pozorištima širom Srbije, kao i na filmu, televiziji i radiju odigrao više od sto četrdeset uloga.

Režirao u amaterskim i profesionalnim pozorištima preko četrdeset predstava.

Na dramskom odseku pri Fakultetu umetnosti u Nišu IUNP radio kao asistent na predmetima scenski govor i tehnika glasa. Od oktobra 2009. profesor glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

U stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Nišu (prvak drame).

Najznačajnije uloge: u Teatru Joakim Vujić Melhior Gabor (Buđenje proleća), Stojan (Koštana), Edgar (Kralj Lir), Vladislav (Ognjena kupina); u NP u Nišu Horacije (Hamlet rimejk), Dima (Poloneza Oginjskog), Jaša Tomić (Je li bilo kneževe večere), Edmund Kin (Edmund Kin), Đorđe Karađorđević (Odabrani i uništeni), Kaliban (Bura).

Najznačajnije uloge u drugim pozorištima: Dr Hofman (A, Leonardo, Poz. Zoran Radmilović u Zaječaru), Vukašin (Kraljević Marko, NP u Prištini), Pukovnik Blauring (Generali, NP u Beogradu i NP u Prištini), Evrem Čehajić (Ratko i Julijana, NP u Leskovcu), Selimir (Razvojni put Bore Šnajdera, NP u Prištini, Radojko (Valjevska bolnica, Kruševačko pozorište).

Filmovi: Ringeraja, Pljačka Trećeg rajha, Bitka na Čegru, Crna zora, Inkarnacija, Ponoćna molitva, Sporazum, Vratiće se Zone.

Serije: Gore-dole, Gavrilo Princip, Porodično blago, Selo gori a baba se češlja, Folk, Čizmaši, Enter, Nemanjići, Koreni, Komšije.

Nagrade: Nagrada za mladog glumca na Susretima Joakim Vujić 1994. u Kragujevcu; Nagrada za glumačko ostvarenje na Susretima Joakim Vujić 2001. u Užicu, 2008. u Kruševcu, 2009. u Šapcu; glumačka nagrada na Joakim Festu 2004. i 2008. u Kragujevcu; Nagrada kritike na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu 2005, kao i mnogobrojne nagrade za režiju na festivalima amaterskih pozorišta.

Narodno pozoriste Nis
Narodno pozoriste Nis
Scroll